10 klassiska fel som förstör ditt kärleksliv

Låt inte småsinta fel förstöra dina chanser om att hitta honom eller henne som du drömmer om. Här kommer 10 typiska snubbeltrådar inom onlinedating – och hur du ska undvika dem.

Maria Christiansen
Författare

När vi rör oss i samma rum som andra så finns det mängder av osynliga regler. Vi stannar när det lyser rött, vi visar hänsyn, ger plats... Kör på höger sida av vägen. Det är ganska enkelt. När vi rör oss på datingmarknaden så finns det inte lika många paragrafer som hjälper oss att navigera. Här måste vi lita på vår intuition och magkänsla eller luta oss mot våra erfarenheter – eller andras erfarenheter. Men det betyder inte att det inte finns vägar mot framgång – och vägar som leder till återvändsgränder.

Dina chanser för att få den rätta att falla för dig är bäst om du undviker att snubbla över dessa 10 ganska vanliga fel.

1. Du har inte ett mål

Den första snubbeltråden är passivitet. Du väntar. Någon kommer ju att dyka upp och visa intresse? Du betraktar skärmen framför dig som en scen där handlingen utspelar sig och du är publiken. Det är bättre att vara aktiv. Hur föreställer du dig att din kommande partner ska vara? Vad sätter du pris på hos andra? När du har en tydlig bild av vilken typ av person du saknar i ditt liv så kan du undvika förvirring och veliga och onödiga omvägar genom att inte gå på dejter du inte matchar med. Med ett tydligt mål kommer du helt enkelt att hitta rätt partner snabbare.

2. Du vill inte vara ensam

"Needy" är ett ord som är tabu inom onlinedating. De flesta blir skrämda när de dejtar en person som går för hårt på offensiven bara för att personen med alla medel inte vill vara ensam. Men det blir lätt för överväldigande om du skriver meddelanden i en strid ström eller beställer hem rosor till personen efter den första dejten. Ta ett djupt andetag och njut av ditt eget sällskap.

Läs också: Så visar du att du är galen i henne

3. Du jämför alla med dina ex

Det är kanske ditt undermedvetna som spelar dig ett spratt om du drar paralleller mellan din nya dejt och dina gamla partners. Men jämförelser håller inte i längden. Fråga dig själv istället om du känner dig upplyft i det nya sällskapet? Och varför? Vilka egenskaper har hen som gör dig glad?

4. Du fokuserar på det som är dåligt istället för det som är bra

Sorterar du bort mycket? Har du en inre lista med plus och minus när du dejtar? I så fall blir det lätt att du börjar fokusera på det som är dåligt istället för det som är bra. Då blir det i princip omöjligt att nå framgångar. En bättre väg är att koncentrera dig på att vara närvarande och tillmötesgående.

5. Du gör dig till istället för att vara närvarande

Du känner att du är lite för tråkig och vill gärna putsa till dig själv en smula? Om det betyder att du går till frisören och köper nya kläder så är det inga problem, men om det innebär att du överdriver eller ljuger (t.ex. om din ålder eller om vad du har gjort idag) så blir det inte trovärdigt. Var närvarande istället för att låsas om att du älskar opera och windsurfing, när du i själva verket helst vill ligga i soffan och lyssna på P1. Stå på dig.

6. Du tror att du kan förändra någon

Vi hör det hela tiden: Man kan inte förändra andra människor. Trots det så tror vi gång på gång att det finns undantag. Att just vi är kapabla att förändra någon till det som vi drömmer om. Låt hellre ditt helt egna jordade inre visa sig. I nästan alla situationer gäller regeln om att du får vad du ser. Men det stämmer inte alltid. De flesta av oss gör sig till och visar vår bästa sida när vi går på nya dejter. "Vardagsutgåvan" av oss kan alltså vara betydligt mindre färgstark.

7. Du dejtar en åt gången – eller alldeles för många

När du börjar dejta online så kan det hända att du får upp ögonen för en speciell person och går all in, eller att du kastar dig över alldeles för många samtidigt. Inga av dessa är en bra strategi. När du dejtar så har du inte lovat något och du är helt fri att fortsätta leta efter andra. Om du däremot dejtar till höger och vänster så finns det en risk för att du aldrig lär känna någon på djupet. Det blir för ytligt. Gå istället ut med några stycken som du verkligen känner för att träffa.

8. Du anstränger dig för mycket

Precis som i punkt 2 så framstår du lätt som alldeles för ivrig om du jobbar för hårt med att du och din dejt ska bli ett par. Det kan t.ex. vara att du pratar om personliga saker redan på första dejten – om ditt ex eller problem i familjen eller andra sårbara ämnen. Detta kan göra att helt främmande människor känner sig forcerat indragna i ditt privatliv. Man måste inte prata helt förtroligt bara för att man dricker en kopp kaffe tillsammans eller för att man har skrivit under en längre tid. Keep it simple är en bra utgångspunkt.

Läs också: Vem betalar på första dejten?

9. Du har inga höga tankar om dig själv

Vem har inte stött på den där storskrytande typen som (enligt egen utsaga) kan klara av allt och som njuter av sitt eget sällskap och sin spegelbild? Man blir så trött... Men motsatsen är heller inte bra. Alla negativa tankar om att du är för tjock, för gammal, för fel... De går inte hem hos din date. Hitta ett mentalt piedestal och sätt dig på det. Ingen är för bra för dig!

10. Du ser bara det du vill se

Åh, du vill så gärna. Drömmer om att den rätta dyker upp. Men många av oss blir lätt naiva när vi vill att våra önskningar ska gå i uppfyllelse. Ignorerar varningsskyltarna. Ta fram förstoringsglaset och studera ditt känsloliv. Sitter där en liten tanke som gnager i dig, låt den då komma fram. Ändrar din dejt era planer i sista stund gång på gång? Är hen reserverad när det kommer till att prata om sig själv? Är hen snål? Dryg? Om du vet med dig själv att det finns något du inte kan acceptera, så se dig själv i ögonen och förlikas med att det inte är här som din dröm går i uppfyllelse. Det är på en ny dejt som du ska leta.

Läs också: Så hittar du en partner 2022

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.