Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

Avvisning gör ont. Punkt slut. Lär dig att hantera det så att nederlagskänslan inte saboterar din dating och ditt liv. När något inte går vägen så beror det på att något bättre är på väg.

Maria Christiansen
Författare

Avvisning är för många av oss vår största skräck. Att bli accepterad – alltså att bli vald – är en framgång, medan avvisning känns som ett fiasko. Men det finns ett kärt gammalt ordspråk som säger, det handlar inte om hur du har det, det handlar om hur du tar det. Det finns en stor skillnad på om vi låter oss överväldigas och uppslukas av nederlaget, eller om vi tacklar det som en erfarenhet. Här får du 10 ledtrådar som hjälper dig om du blivit avvisad och känner att världen håller på att gå under.

1. Slicka dina sår

Ingen går igenom livet utan att uppleva nederlag, och det är i ärlighetens namn inte gynnsamt att fastna i känslan för länge. Men du ska heller inte slå ifrån dig den alltför snabbt. Det är helt okej att känna sig "sårad", så var dig själv och slicka såren. Tillåt dig själv att vara arg eller olycklig. Men var uppmärksam på att dina känslor skapas av dina tankar, så genom att ändra ditt tankemönster kan du bli av med känslorna som begränsar din förmåga att vara glad och tillfreds.

2. Kolla av positivitetslistan

Se dig omkring: Vad sätter du pris på? Har du goda vänner, en fin soffa, tak över huvudet, fast inkomst och familj? Tacksamhet är en viktig pusselbit i ett lyckligt liv, men ibland måste vi påminna oss själva om vad vi har att vara tacksamma över. Brukar du gå runt och vara otillfreds eller ledsen, och sen plötsligt får syn på en annan människa som har ett handikapp eller som lider av någon sjukdom? Kolla av din positivitetslista.

3. Lyssna inte på självförakt

– Jag visste ju det? Självklart skulle det misslyckas, du duger ju inte... Om någon pratade så till din bästa vän, hur skulle du reagera? Du skulle snabbt invända: – Det där är ju befängt, lyssna inte! Få den där negativa rösten inom dig till att hålla tyst med sitt självförakt. Lyssna inte heller på de efterföljande, eländiga råden om att du aldrig ska göra det igen, att du aldrig mer ska lita på någon. Självförakt är ett slags sabotage i våra sinnen som bara gör allt värre.

"Varför växer attraktionen med avvisning? Det är märkligt"

4. Kom ihåg att det är tillfälligt

Just nu känns det åt helvete, men längre fram kommer du att titta tillbaka och inte bry dig. Du kanske till och med kommer känna dig lättad. Det är svårt att föreställa sig det när man är mitt i något och man inte tror att man kommer kunna älska andra igen. Att hen var den enda personen man ville ha. Men varför blir den här människan höjd till skyarna? Varför växer attraktionen med avvisning? Det är väl märkligt? Han eller hon är bara en människa som avvisade dig, så ta av dig de rosenröda glasögonen och påminn dig själv om att din nuvarande sinnesstämning är tillfällig.

5. Vänd inte ryggen mot världen

Prata med dina bästa vänner. Ta ledigt en dag, gråt, tröstät något eller drick dig full. Men sen måste du gå vidare. Du vinner inget på att vara självdestruktiv och hänga fast vid att vara ett offer för omständigheterna. Kom ihåg ordspråket om att tiden läker alla sår. Det gör den. Eller så får det dem åtminstone att blekna och tappa kraft. Men om du håller dörren öppen mot omvärlden så blir du snabbare av med de ledsna och begränsande tankarna.

6. Använd dig själv

Du har inte lust att göra något, inget frestar dig och humöret står på noll? Ta på dig skorna och jackan och gå ut! Eller hoppa på cykeln. När du aktiverar kroppen och får frisk luft så sätter det igång lyckohormonerna i hjärnan, så det hjälper faktiskt även om du inte tror det. Få upp pulsen, det får dig på andra tankar. Det är åtminstone bättre att gråta över ömma muskler än att känna sig nobbad.

"De här känslorna är en riktig bromskloss för självkänslan"

7. Det handlar inte bara om dig

När vi blir avvisade så tenderar vi att ta det personligt, och känslorna som uppstår blir en slags bromskloss för självkänslan. "Jag är inte värd att älska, jag är inte bra, vacker, klok, rik, tillräckligt duktig..." Men kom ihåg att en avvisning inte nödvändigtvis bara handlar om dig. Om du har varit på en ny date så kan det finnas otaliga utomstående faktorer som är anledningen till att din date inte vill träffas igen.

8. Vad har du lärt dig?

Vissa människor är som en vinkork i vatten. De poppar snabbt upp igen om man försöker hålla ner dem. "Vinkorkar" låter inte andra människors åsikter och avvisningar definiera vem de är, och de grämer sig inte över det heller (då hade de ju inte kommit upp till ytan igen). De frågar inte sig själv vad de har gjort fel; de undrar istället vilka lärdomar de kan få från situationen. Finns det något som du kan göra bättre? Det är inte säkert att det finns det, men försök att se avvisningen som en läxa som hjälper dig att gå vidare. Det kanske var en tuff läxa, men du blev i vart fall klokare av den.

9. Åk på resa – kort eller långt

I Kroatiens huvudstad Zagreb finns "Museum of Broken Relationships", och i butiken kan man köpa hjärtskärvor och bittersöta souvenirer som går hand i hand med alla former av hjärtesorg. Suckarnas bro i Venedig kan också vara ett bra mål för en hälsoresa, men åk inte till ställen som påminner dig om vad som en gång varit. Hitta nya platser, hitta på nya aktiviteter. Skaka om i maskineriet. Eller åk en sväng med regionaltåget till en stad som du inte har besökt tidigare. Nya intryck ger ny energi.

10. Träffa nya människor

När vi ger oss ut och träffar nya människor så vill vi gärna göra ett bra intryck. Då anstränger vi oss, och när vi anstränger oss så blir vi till slut på bättre humör. Och när vi är på bättre humör kommer vi i kontakt med fler människor. Du kan gå på en kurs i akvarellmålning, ett fitnesspass eller något helt annat som du inte har gjort förut. Att möta nya människor är den ultimata metoden för att skaka av oss avvisningar. Och håll fast vid tanken på att när något inte lyckas just nu, så beror det på att det finns något bättre som väntar i framtiden.

Och då kan du lika gärna ge dig in i denna framtid.

Läs också: När är man redo för ett nytt förhållande?

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.