Åh gud, jeg har en date - vad gör jag??

Andas! När du väntar på bussen och den plötsligt rullar ner för vägen så rusar du ju inte iväg i panik, eller? Just nu händer det som man kan förvänta sig – din onlinedating funkar, så njut av resan

Maria Christiansen
Författare

Har du någonsin varit på fisketur, även om hobbyfiske generellt sett inte är något du brukar syssla med? Det visade sig att det fanns något i det där med att kasta ut linan medan hjulet spinner och du lyssnar på grabbarnas rövarhistorier. Och så plötsligt nappar det. Du går från låg puls och brett leende till den slags eufori som är svår att få grepp om. Är det spänning eller panik? Och nu då? Lyckades det?

Känslan liknar onekligen det som drabbar en när man har haft det mysigt med onlinedating framför skärmen. Det går hur bra som helst. Tryggt och trevligt, men också spännande… Intressant… Roligt. Och sen blir det bara ännu bättre eftersom det som ska hända händer: Du avtalar en träff – och därefter sköljer panik-spänningen in över dig: – Åh gud, jag har en date, vad gör jag?? Hur ska jag bära mig åt? Vad ska jag ha på mig? Hur länge var det sedan jag flörtade med någon? Varför fick jag ens för mig det här…?

Andas in. När du väntar på bussen och den dyker upp i fjärran så springer du ju inte i ren panik, eller? Då händer det som du har tänkt ska hända – din onlinedating funkar, så njut av resan.

– Lättare sagt än gjort, invänder du, för det är mycket som står på spel när man saknar en partner och gärna vill ha en. Då kan du med de här tipsen som grundar sig på vetenskapliga undersökningar få hjälp med att förbereda dig inför din första date. Och din nästa och nästa och nästa…

Läs också: Stor checklista: Är du redo för en partner?

Se dig i spegeln

Se välmående ut! Långt in i våra DNA ligger en tusenårig önskan om att hitta en stark partner som kan stå emot livets små missöden. Det betyder INTE att du kan glömma allt om att hitta kärleken om ditt villebråd ser skröplig ut, vilket kanske var den allmänna utkomsten på grottmänniskornas tid. Men se dig i spegeln. Har du vårdat hår, fin hud, klar blick? Och har du något rött i garderoben? Färgen röd symboliserar energi och kraft och har en attraherande effekt.

En doft av attraktion

Vårt luktsinne bestämmer betydligt mer än man kan föreställa sig när vi väljer – eller väljer bort – en potentiell partner. Alla människor har sin egen personliga kroppslukt som antingen stimulerar eller stöter ifrån andra, och här pratar vi inte om en doft som är antingen god eller äcklig. Det är en fråga om våra feromoner, luftburna och doftlösa partiklar som vi utsöndrar och som styr oss mot eller bort från varandra. Men det finns också externa dofter som kan bidra till att öka attraktionskraften.

  • Liljekonval har använts som parfym i många hundratals år och anses vara en av de mest tilldragande dofterna.

  • Vanilj är egentligen en tropisk orkidé som kommer från Mexiko. Den luktar sött (och är därför populär i bakverk) och inbjudande.

  • Rosor är röda – violer är blå... Bägge blommor har en härlig doft. Rosenolja anses ha en lugnande effekt.

  • Citrusfrukter som apelsin och grape gör tydligen något med mäns svettlukt så att kvinnor uppfattar den som mer förförande.

  • Mysk är ett kraftigt sekret som utsöndras från en myskhjort (hanen), och eftersom denna "paradisets doft" har varit eftertraktad sedan ruter kung var knekt så framställs den naturligtvis också syntetiskt.

En liten smula ur kontroll

Ett riktigt bra råd inom datingsammanhang är att bevara kontrollen. Detta kan du göra genom att inte dricka dig alldeles för full. Forskning visar dock att en lätt berusad person faktiskt uppfattas som attraktiv. Det ska dock tilläggas att gränsen är hårfin: En uppenbart berusad person är sällan lika populär. Men det kan handla om att tappa kontrollen en aning. När adrenalinet i en eller annan grad höjer oss så blir vi lättare – och får även lättare att förföra varandra. Därför är det inte heller helt fy skam när någon föreslår att se en skräckfilm eller att klättra i träd på en date.

Skicka rätt signaler

Mestadelen av det vi förmedlar till andra berättar vi med vårt kroppsspråk. Faktum är att upp emot 90 procent av vår kommunikation sker med kroppens signaler. Och vissa signaler uppfattas mer tilldragande. För män handlar det ofta om att ha en bra hållning och att visa handlederna. Det kanske är något sen gammalt så att man kan se att han inte håller i något farligt vapen? För kvinnor kan det vara att ha utsläppt hår eller att vicka på foten så att man kan se vaderna.

Gemensamma intressen

Det är självklart en stor attraktionsfaktor om ni delar något gemensamt intresse. Det kan alltså vara en god strategi att försöka hitta något som du har gemensamt med din date. Man kan också säga att om det är en utmaning att hitta gemensamma intressen så blir nog allt annat också utmanande. Eller tråkigt, eller fel! Men det räcker egentligen att man delar något, vad som helst, för att det ska tändas attraktion. Det kan vara en pizza, ett paraply eller en upplevelse.

Och njut av resan på vägen mot kärleken.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.