Är villkorslös kärlek ett rent påhitt?

– Ett parförhållande har alltid villkor, konstaterar sexologen Kathrin Gramsch, som hjälper singlar och par att förändra kärlekslivet, sexualiteten och självbilden. – Men man måste vara beredd på att vara lite modig.

Maria Christiansen
Författare

Det finns ett engelskt uttryck som lyder: Great things never come from comfortzone. Det är sällan där – i komfortzonen – som vi utvecklas.

– Men det betyder självfallet inte att du ska förflytta dig till riskzonen. Du måste bara ta några steg i den riktning som du dras mot. Kanske ganska små steg. Eller kanske se det som en lek? – Då blir det också lite ofarligt att röra sig ut i ny terräng.

Läs också: När är man redo för ett nytt förhållande?

Sexologen – och tidigare fysioterapeuten – Kathrin Gramsch pratar om förändring. Om vad som ska till om vi längtar efter att skapa nya upplevelser i livet och gå en annan framtid till mötes än den som vi befinner oss i just nu.

Det kan vara en längtan efter att förändra kärlekslivet till det bättre, oavsett om det handlar om att hitta en partner, återupptäcka gnistan eller stärka sin egen självbild, sexualitet och känslan av att vara tillfreds i den egna kroppen.

– I början av ett förhållande behöver man stabilitet. Vi upptäcker vad som fungerar, och bam! Nu funkar det. Men sen börjar det bli lite tråkigt. Kvävande. Därför måste man utforska nya möjligheter tillsammans om förhållandet – och gnistan – ska fortsätta att bestå. Det är som att odla tomatplantor: när man passar på dem och tar hand om dem, då blir skörden större.


– Vissa människor tror att så länge vi har kärleken så läker den allt. Som om kärleken är ett lager glasyr som skyddar hela kakan. Men vi har alla våra standarder och saker som vi värdesätter: Jag vill något som du inte vill, eller så säger jag inte ja till allt du gör. Ett förhållande är aldrig villkorslöst. Villkorslös kärlek i ett parförhållande är bullshit, säger Kathrin Gramsch, som i sin rådgivning stärker sina klienter till att sätta egna gränser, och inte minst att säga dessa högt till sin partner.

– Självfallet kan det finnas oenigheter, men oenighet är inte en konflikt i sig om man försöker att lösa den på ett konstruktivt sätt, säger Kathrin Gramsch och fortsätter:

– Men man måste ta den, annars utvecklas den till något större, och i min erfarenhet så kommer man faktiskt varandra närmare efter att man har löst en konflikt. Detta gäller särskilt om det kommer till att handla om vad som är bäst för oss – istället för vad som är bäst för mig.

”Du måste vara lite modig”

– De flesta guldkornen gömmer sig bakom en smula motstånd, så när du har en önskan om att förändra något i ditt liv så måste du vara lite modig. Det är därför som jag säger att du måste lämna komfortzonen. Det är dock inte samma sak som att du ska släppa loss och hoppa från tian på badhuset, säger Kathrin Gramsch.

– Man kan börja med att hoppa i från kanten, tillägger hon med ett leende. Egentligen är hon tysk, men man måste spetsa öronen för att höra den underliggande dialekten. Kathrin Gramsch har bott i Köpenhamn sedan 2014, och när hon inte jobbar med sexologisk rådgivning från sin praktk, eller arrangerar workshops om t.ex. kroppspositivism, kvinnlig anatomi och njutning, så dansar hon tango och burlesque. Hon har alltså ett stort fokus på kroppen och är övertygad om att en god kroppskänsla ska upprätthållas.

Läs också: Hur vet jag om han tycker om mig?

– Människors tabun kring kropp och sexualitet är väldigt personliga, och man måste fråga sig själv om de har ett syfte eller om man kanske behöver komma bort från dem?

– Jag har själv vuxit upp i en miljö där sex var tabu och det tog lång tid för mig att känna mig tillfreds i min kropp och njuta av mitt kärleksliv och min sexualitet, berättar Kathrin Gramsch.

Idag fokuserar hon som terapeut i hög grad på kroppskänsla framför att bara ha samtal.

– Hur känns det t.ex. om jag ber dig att röra dig som ett sorglöst barn och därefter som en diva? Förändringarna sker snabbare genom kroppen än via hjärnan.

– Och när man väl har rört sig mot det man längtar efter, och man känner sig trygg i det, ja då blir du ju bara enklare och enklare. Det handlar om att reda ut vad man behöver. Vad vill du? Sexualiteten ligger liksom ett frö och väntar på att få näring och blomstra, och vi blir aldrig för gamla för att skapa nya upplevelser och lära oss något nytt. Om du har lust till det så klart, säger Kathrin Gramsch.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din datingprofill

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.