Därför blir du aldrig för gammal för att få en partner

Med åldern får du erfarenhet och rynkor – bra och dåligt – men det definierar inte vem du är. Så vad är det som håller tillbaka dig om du saknar att ha en partner? Ett fast förhållande och en smula sex gör underverk för din hälsa, ditt humör och din livslängd.

Maria Christiansen
Författare

Ja, du har rätt. Tusentals singlar kommer tycka att du är övermogen om du passerat ungdomens gröna dagar. Men alla de andra då? De som ser fram emot att lära känna dig, dina jämnåriga och nästan jämnåriga som drömmer om ett fast förhållande? Det finns tusentals andra där ute – och du behöver ju faktiskt bara hitta en. Även om du trivs med ditt eget sällskap eller kanske bävar inför tanken på att introducera en partner till familjen så är det kanske inte svårare än att göra dig av med den tanken? Vet du varför en partner (och en smula sex) håller dig ung och frisk?

Lev livet

Du är inte 20 år längre. Kanske inte ens 30, 40... När vi kommer in i den senare halvan av ett århundrade har de flesta av oss upplevt förlust. Vi har förlorat föräldrar, andra nära familjemedlemmar, goda vänner. Det är tungt och en hård lärdom som berättar för oss att vi inte ska ta något för givet. Att vi ska leva våra liv och göra det vi har lust med innan det är för sent.

En tjänst du sent kommer ångra

Det är ett faktum att kärlek förlänger livet och bidrar till bättre hälsa. Mängder av studier världen över stöder det här påståendet. Det finns massvis med saker du kan göra rätt: äta hälsosamt och grönt, ha en måttlig alkoholkonsumtion, få frisk luft och motion. Förälskelse trumfar alltihop. En förälskelse minskar eller tar bort vanliga tendenser till ångest och stress, och även lite sex förbättrar immunförsvaret, sömnkvalitet och självkänslan. En studie från Harvard-universitetet i USA visade att gifta kvinnor har upp till 20 procent lägre risk för att dö av stressrelaterade orsaker än vad ensamma kvinnor hade. Detta är typiskt sett hjärtsjukdomar, skrumplever och självmord, och det är knappast vigselbeviset som är anledningen till detta. När du är förälskad och har en bra partner gör du humöret och hälsan en stor tjänst.

Du bestämmer

Överväger du eller bekymrar dig för hur dina barn och barnbarn kommer reagera om du introducerar en ny partner? Du orkar inte med drama, invändningar och höjda ögonbryn? Och du vill heller inte veta av något hemlighetsmakeri? Men om de älskar dig är det inte så komplicerat, för självfallet vill de unna dig att vara lycklig på livets höst. Låt dem vänja sig vid tanken. Berätta för dem att de får en starkare, gladare och mer energisk far/mor/mor- eller farförälder. Bland europeiska män över 40 år uppstår dubbelt så många dödsfall bland de som är ogifta jämfört med de som är gifta. Familjen vill gärna ha kvar dig så länge som möjligt...

Alla vill inte ha en ung partner

Eller ja, i fantasin kanske, men i verkligheten? Med åldern kommer (oftast) mer mognad och mindre rastlöshet, och då är det ju egentligen bäst om ens nya partner ligger på samma nivå som en själv? Efterhand blir egenskaper och drag som vänlighet, generositet, respekt och empati viktigare än utseendet. Rynkor på rumpan eller inte, det är inte ålderstecknen som definierar oss som personer. Vi blir alla äldre, förhoppningsvis. Men kärleken har ingen ålder. 💗

Läs också: One night stand – därför ångrar kvinnor det oftare än män

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.