70 datingidéer från A till Ö

Ska din nästa dejt utspela sig över en klassisk kopp kaffe, eller har du lust att göra något roligare, mer energiskt eller romantiskt? Bli inspirerad av alla de här originella idéerna som vi har listat i alfabetisk ordning.

Maria Christiansen
Författare

Saknar du inspiration till din nästa dejt? Det finns en uppsjö av möjligheter utöver den klassiska kaffekoppen på ett kafé. Bli inspirerad till att göra något nytt och annorlunda som kan fylla ert möte med energi och romantik. Vi har listat 70 förslag i alfabetisk ordning.

A

Aftonseglats längs kusten eller på en sjö: Det finns många ställen i landet där man kan segla och njuta av en fin sommarkväll. Besök ett akvarium, det är både underhållande och avstressande att vandra bland akvarierna i den mysiga belysningen. Arkadspel: Kolla om din date är lika tokig i spel som du är.

B

Bowling är roligt om man kan abstrahera bort de sunkiga skorna som man måste ta på sig. Finns det någon film ni båda tycker om? Gå på biografen och fortsätt sedan till en trevlig bar. Det finns kaféer där man kan underhålla sig med brädspel: Backgammon, schack, domino...

C

Om en candlelight dinner är för mycket så kan ni ge er ut på cykeltur och ta med några goda snacks, eller kanske to-go-cocktails i korgen, eller göra ett stopp på ett café. En comedy show kan också bädda för en dejt full av skratt.

D

Snöra skorna och gå på dans! Det finns otaliga klubbar att välja mellan, så varför inte prova något nytt som ni båda inte har dansat till innan? Techno, salsa, jazz – möjligheterna är oändliga. En nostalgisk date kan vara att köra till drive-in bio, eller varför inte flyga drake?

E

Escape-rooms har poppat upp i de flesta storstäder och de kräver finurlighet och samarbete. En date här är inte så lätt att avsluta om man inte listar ut gåtorna som ger en nyckeln till friheten. Gå på eskapader i naturen, till en gammal ruin eller en fin kyrka.

Läs också: Därför ska du hitta någon att fläta fingrarna med

F

Segla ut på fisketur och se om ni kan få något på kroken! Man behöver inte vara hobbyfiskare för att meta, men kolla vädret. Blåst och vågor kan sätta varje magkänsla på prov. Apropos mage så kan ni gå på en falafel-kurs och lära er hur man gör de perfekta bollarna. Eller besöka en fyr. De står lite här och var längs Sveriges kustlinje, och utsikten från toppen är helt fantastisk.

G

Geocaching är en skattjakt där man med hjälp av mobiltelefonen hittar "skatter" som är utplacerade på lite olika ställen. Skatten (cachen) är oftast en vädertålig behållare med en loggbok i, och olika obetydliga gåvor. Tanken är att man ska hitta cachen, skriva i loggboken, ta några av sakerna och lägga dit några nya. Man loggar sitt besök på geocaching.com så att skattmästaren och andra kan se att man har varit där. Men de kan inte se vem man varit där med 😉.

H

Hitta ett festligt ställe med happy hour, prova ett havsbad – eller gå på hästkapplöpning. Man måste inte ha kunskap om varken hästar eller hur man spelar på dem för att ha roligt på travbanan där den goda stämningen är väldigt smittsam. Det finns restauranger och picnicområden på alla travbanor.

I

Gå på ishockey om ni tycker om sport. Vissa åker även till Ikea där man kan klura ut om man har samma stil när det kommer till inredning...

J

På vintern är det romantiskt att besöka en julmarknad. Om ni båda är atletiska kan ni ta en lugn joggingtur för att få upp pulsen på dejten.

K

Kaffe – den känner alla till! Men varför inte en kanalrundtur, en segeltur i kanot eller kajak eller ett besök på en konstutställning? Om ni befinner er nära ett ställe där det finns – t.ex. en djurpark – så kan ni också ta en romantisk tur i en kuskvagn. Eller så kan ni vara kreativa, t.ex. måla akvarell eller ge er på keramik eller kalligrafi.

L

Ni kanske kan hitta det ni alltid velat ha på den lokala loppmarknaden? Eller göra något lugnt och mysigt, som att sitta runt en lägereld, eller besöka lokalhistoriska arkiv och se hur omgivningen såg ut för 100 år sedan.

M

Det är sommar och säsong för minigolf. Om ni vill göra något mer kulturinriktat kan ni gå på museum. Det kan också göras utomhus, som t.ex. Gamla Stan i Linköping. Är ni en bra matchning? På internet kan ni hitta flera frågor ni kan ställa till varandra. Eller så kan ni använda dem som finns HÄR.

N

Låtsas att ni är turister i er egen hemstad. Finns det några platser i stan som ni inte har utforskat? En nattklubb? Om inte så kan ni alltid ge er ut i naturen.

Läs också: Tar du chansen när den kommer?

O

Blir ni frestade av en ostfondue? Det är en schweizisk rätt som består av smält ost som man doppar bröd i – och så ska man givetvis ha ett gott vin till! Det är lite oldschool, men varför inte?

P

Något annat som också är oldschool är att lägga pussel, men samtalen flyter lätt på medan man letar efter brickan med något grönt på... Ett besök till Planetarium är också en fin kombination av något romantiskt (med stjärnor på himlen) och lärorikt. En picnic kan också leda till en trevlig dejt. Eller en tur på vattnet på en paddleboard?

Q

Det finns inte många dejter som börjar på Q, men ett quiz kan ni lätt ge er på. Det kan vara allt från ett intimt par-quiz till ett Ludo-quiz eller Bezzwerizzer.

R

Rullskridsko eller ridning? Ingen av förslagen kan anses vara standardidéer, men att träffas på restaurang har definitivt gjorts förut.

S

Gå på skogstur och hitta ett skydd, vilket är en låg struktur i trä där man kan hitta lä från blåst och regn. Stranden är också bra för en dejt. Man kan gå hit året runt, och det är faktiskt trevligast på våren eller hösten till skillnad från sommaren när det lätt blir lite crowded. Det är också romantiskt att ha en date efter mörkrets inbrott, när himlen är klar och full av stjärnor.

T

Trädklättring är en spännande upplevelse som är både rolig annorlunda. Säkerhetssystemen gör det tryggt att leka "Me Tarzan – you Jane", men det kommer garanterat finnas ett högt mått av adrenalin och pirr i magen. En annorlunda, avslappnande (men också utmanande) aktivitet är att anmäla sig till en kurs i Tai Chi. Eller bara hitta en instruktionsvideo på YouTube och hitta en ledig yta i en park.

U

Hitta en utkikspost – det kan vara något så spektakulärt som Turning Torso i Malmö, men också höga kyrkor, små kullar med utsikt över staden eller vattentorn. Kolla vad som är högst och styr stegen ditåt!

V

Kan du något om vin – förutom att du gillar att dricka det? En vinprovning där man får höra om vinbönder, druvor, olika typer av vin – samt smaka på vinerna – kan vara en trevlig datingupplevelse. Eller varför inte vandra bak i det förflutna till en skivbutik med gamla vinylskivor? Kommer du ihåg dina älsklingsplattor som snurrade på grammofonen på 80-talet innan walkmans, CD-skivor och MP3:n hade kommit? Även om du är för ung för att komma ihåg något annat än digitalt ljud så kan det ändå vara kul att utforska gamla och klassiska titlar. Försäljningen av vinylskivor har stigit markant, och det finns säkert någon melodi där inne i butiken som faller er båda i smak.

W

Styr dejten mot wellness och njut några timmar på spa. Alla är så klart inte bekväma med att avslöja hela anatomipaketet på första dejten. Förhoppningsvis blir det dock fler dejter än en...

X

Sätt ett kryss på kärleken: Skriv alla (nästan alla) dessa idéer på några kort och lägg dem med baksidan uppåt. Be din date att sätta ett kryss på ett av korten – vänd det och se vad ni ska ge er ut på. Med ett kryss är avtalet bindande.

Y

Yoga kan utföras på många sätt. Utomhus, inomhus, varmt, naken, ensam eller i lag... Kanske inte är perfekt som första date, men det är ju viktigt att fokusera på kroppen, eller hur?

Z

Zoo bjuder på ett överflöd av intryck och samtalsämnen, så om ni inte har något emot djur i bur så kan detta vara väldigt trevligt.

Å

Åh, att få öppna en flaska årgångsvin och dela det med en spännande date. Låter inte det som en åtråvärd idé?

Ä

Äpplen i mängder: Från september kan man besöka äppelodlingar och plocka loss. På vissa ställen kan man också mosa dem till must. Och när vi ändå pratar om självplock så finns det massor att plocka. Till exempel ärtor.

Ö

Det finns många mikrobryggerier och brygghus som erbjuder ölprovning och rundvisningar. Ett glas iskall och skummande öl är absolut ingen dålig start på en ny bekantskap.

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.