Här är de 15 största deal breakers på första dejten

Vissa deal breakers är uppenbara. Om din date dricker hejdlöst, är ovårdad eller visar sig vara markant – på gränsen till komiskt – annorlunda än vad profilen visar, ja då är det bara att säga adjö. Det finns fler stoppklossar – som dessa 15.

Maria Christiansen
Författare

Deal breakers på första dejten kan vara roliga. I vänners lag kan de utlösa ett skrattanfall när man berättar om dem, men deal breakers i dejting medan man dejtar är absolut inte roliga. De är tvärtom jobbiga och pinsamma och irriterande... Här gick man och räknade med att träffa en härlig dejt, men nej!

Vissa deal breakers är allt det du under inga omständigheter går med på. Det kan handla om fysisk framtoning och det kan handla om uppförsel och intressen. Vad det nu är varierar från person till person. Drömmer man t.ex. om familj och barn finns det ingen större förtjusning i att bli ihop med en globetrotter som hellre vill köra jorden runt på en motorcykel.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

Vissa deal breakers är uppenbara. Om din date dyker upp full eller blir det under dejtens gång, är ovårdad och luktar illa – eller om han eller hon har ljugit i sin profil och nu visar sig vara helt och hållet – nästan komiskt – annorlunda, ja men hejdå, vi är klara. Andra är bara små stoppklossar – men kan vara en deal breaker för vissa. Enligt vissa undersökningar och frågeformulär på nätet kommer här 15 (i villkorlig ordning) av de värsta.

1. Smutsig och grisig

Varken män eller kvinnor vill gå på dejt med någon som ser hemlös ut. I en amerikansk studie frågade man över 5.500 vuxna personer vilka deal breakers de ansåg vara de största. Bristande personlig hygien kom in på första plats.

2. Envishet

Envishet är ett personlighetsdrag som kan vara både bra och dåligt. Om envishet yttrar sig som att man kan hålla sig till ett mål så är det i regel positivt. Om man däremot håller strängt fast vid sina beslut och åsikter, även om någon avfärdar dem med förnuft och logik, ja... stor suck! Det är inte många som vill dejta en envis åsna.

3. Sömnig uppsyn

En slö (eller rent ut sagt tråkig) och energifattig dejt blir snabbt en överstökad dejt. Det ska till ett visst driv. Huruvida man är – eller anses vara – lat och slö är en individuell fråga, men om även den minsta aktivitet kräver övertalning så är det knappast en bra grogrund för framtida aktiviteter. De flesta orkar inte dejta människor som har en sömning uppsyn och inte orkar göra något med vardagen.

4. Bristfällig humor

Brist på humor är en total turn-off för både män och kvinnor. "Om du kan få en kvinna att skratta kan du få henne att göra allt" har en av världens kändaste sexsymboler Marilyn Monroe en gång sagt. Humorbefriade människor behöver dock öva sig på att locka fram ett leende om de vill höja sina chanser.

Läs också: Vad kvinnor egentligen menar när de säger...

5. Klängig och needy

Egentligen är det verkligen synd om människor som behöver så mycket kärlek att de framstår som klängiga och needy. För resultatet är oftast att de inte hittar en partner. Att vara needy betyder att man älskar för mycket – överrumplar sin dejt med stora känslor – och allt blir snabbt överväldigande.

6. Oöverkomligt avstånd

När man chattar online gör det inte så mycket att det geografiska avståndet är stort, men det blir trots allt en utslagsfaktor som kan kräva en förklaring på den första dejten. Det ska verkligen vara något extraordinärt om man ska kunna se genom fingrarna med att ens date bor långt bort.

7. Utseendet är en besvikelse

Det blir helt tokigt om en ny dates utseende skiljer sig markant från profilen. Här handlar det inte så mycket om fysisk framtoning utan snarare om bristande trovärdighet. Men vissa dejter sträcker sig inte längre än den enstaka just på grund av att utseendet är en besvikelse. För lång, för kort, för tjock, för smal, fel!! Aja...

8. Missfärgning och tobak

Full och färdig! De flesta bestämmer inte en andra dejt om den man bestämt träff med kommer berusad till dejten eller blir full under tiden man är med varandra. Rökning med den medföljande stanken och missfärgade tänderna är också en uppenbar deal breaker om man inte själv röker.

9. Dålig hyffs

Det finns få saker som är så osexiga som när någon beter sig som om de står över andra människor och därför tror att de kan komma undan med vad som helst. Det kan t.ex. vara att man beter sig ohövligt mot personalen på ett kafé eller går före i kön. Åh vad det kan reta gallfeber på en. Och detta gäller också dålig hyffs kring saker som att komma i tid, prata med munnen full av mat och att på det stora hela äta och dricka med dåligt bordsskick. Smaskande och slaffsande är bigtime deal breakers.

10. Vill/vill inte ha – eller har redan – barn

Om man själv drömmer om familj och barn så är utsikterna dåliga om man dejtar någon som vill resa jorden runt och vara fri som en fågel. Eller om man redan har barn och inte vill ha fler, ja då blir det svårt att få ihop det med en partner som vill starta familj. Det bästa är att avhandla det ämnet tidigt i mötet.

11. Skärmberoende

En date som är upptagen av att svara i telefon, skicka meddelanden eller hela tiden måste kolla det ena eller andra på nätet är en pi...-irriterande dejt! Känslan av bristande närvaro består, och det ger intrycket av att den andra har tråkigt eller är dåligt uppfostrad. Visar det sig för övrigt att en dejt/ny partner är helt skärmgalen och hela tiden tittar på tv, spelar dataspel, skrollar sociala medier, ja då är det oftast också en deal breaker.

12. Joakim von Anka

Det är inget fel med att vara ekonomiskt ansvarig och förnuftig när det kommer till pengar, inte alls. Det är heller inte dåligt att vara snål om kassan är tom, vad har man för alternativ liksom? Men snålhet kan vara en deal breaker. Människor som inte unnar sig själv – eller andra – små njutningar i livet, som inte vill bjuda eller dela, för att de i likhet med Joakin von Anka föredrar att sitta på pengarna, de är ganska trista att hänga med.

13. Religion

Religion har sedan urminnes tider gett upphov till krig och splittring, och inom dejting är religion ofta en markant skiljelinje, och i många fall även en deal breaker. Många undviker ämnet i sin profiltext, men eftersom religion är en viktig del av livet för troende personer så är det lönlöst att hålla tillbaka med informationen för då riskerar man att det blir en stoppkloss.

14. Dåligt leverne

Vissa människor tar inte hand om sig själva. De bryr sig inte om att deras livsstil är ohälsosam och skadlig för deras mående. Men om man inte kan ta hand om sig själv, hur ska man då kunna ta hand om någon annan? För många är det en deal breaker om bra mat och motion inte ingår i livspusslet. För andra är dock överdriven motion och radikalt strikta matvanor en deal breaker.

15. Dålig dialog

Det säger sig själv att man ska kunna tycka om att prata med varandra om förhållandet ska kunna utvecklas. Ibland lyckas det bara inte. Det kan kännas som att man befinner sig på helt olika frekvenser. Man pratar förbi varandra, förstår inte kärnan i argument, samtalen knackar fram... Det blir mer och mer pinsamt och detta trots att båda hade stora förhoppningar före dejten. Tråkigt! Men livet måste gå vidare, även dejtinglivet.

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.