Känner du till typen? Vilken slags date ger du en extra chans?

Du träffar många olika slags människor när du dejtar. Vissa är bra sällskap, andra är lite i överkant. Men vad gör du om din date bara är helt för mycket – eller för lite?

Maria Christiansen
Författare

Om det är något man kan lära sig av att gå på dates så är det att vi alla är väldigt olika! Den typ som tilltalar en är totalt avskräckande för en annan. T.ex. den sprudlande kvinnan som tar en date med storm, men som får den nästa att rygga tillbaka för att hon är "högljudd". Det handlar i verkligheten om kemi, när vi tycker att vissa är helt fantastiskt sällskap, medan andra är lite i överkant. Och vad gör vi med det då? Vad tycker du? Vad kan du göra?

Skulle du ge någon av de här 4 typerna en extra chans?

Den självupptagne

På en bra date turas parterna om att prata och lyssna till ungefär fifty-fifty. Vissa typer får dock samtalet att huvudsakligen handla om dem själva, även om det kanske inte enbart gör det. Alla intressanta frågor kastas överbord till fördel för jag-mig-och-mig själv...

Nervositet och osäkerhet kan förklara en så uppmärksamhetskrävande attityd, och du kan kanske lugna ordströmmen genom att klämma in ett par frågor: – Vill du veta vad jag tänker om det du säger? Eller – pratar du alltid så här mycket, eller är det jag som gör dig nervös? Om din date kapitulerar i ett förläget skratt så kanske det var tur att du inte bara tittade på klockan med en anmärkning om att det är dags för dig att röra på dig.

Läs också: Därför ska du hitta någon att fläta fingrarna med

Den generade

Åh vad din date ser bra ut, och medan ni har skrivit tillsammans har allt verkat såååå lovande. Men nu?!!! Du tömmer ut hela arsenalen av samtalsämnen, men ändå går det inte att få ut så mycket som ett knyst ur din motpart. Inte ens längre meningar som i alla fall hade kunnat utgöra hälften av en dialog. Beror det på att personen är generad, eller håller hen på att backa bort? Titta på hans/hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk. Lutar ni er mot varandra? Fångar ni varandras blickar?

Du kanske bara ska ge plats och eventuellt en liten nudge: – Berätta vad du tycker om... Att lägga in en aktivitet kan också vara ett sätt att lossa upp lite. Gå på promenad, se en film (då har ni i alla fall den att prata om). Kom också ihåg att frågor som börjar med varför eller hur inte kan besvaras med ett kort ja eller nej.

Skrytmånsen

Man orkar bara inte sitta och lyssna på en riktig storskrytare. Men när det kommer till kritan så är det inte ovanligt att folk brer på lite extra när de dejtar. Det kan vara något av en balansakt att vilja visa sig från sin bästa sida och att vilja dela glädjen med andra – utan att framstå som ett as.

Skryt kan vara outhärdligt, men det kan också vara ganska komiskt. Ofta är det ett tecken på osäkerhet. Du kan försöka skruva ner skryterierna lite genom att byta ämne, vilket ju indikerar att alla dessa bravader tråkar ut dig. Eller så kan du låta motparten smaka på sin egen medicin, och kom på dig själv i akten: Skryt om något och ta i så du spricker: – Oj men lyssna på mig, det får du ursäkta. Jag hatar själv när någon sitter och skryter...

Läs också: Så undviker du att skrämma bort de riktigt bra matchningarna

Den högljudda

Det finns inte en kotte på hela kaféet som missat vad din date säger och menar, alla kan lyssna med eftersom han/hon pratar så högt. Är det kompensation för nervositet? Har personen dålig hörsel eller jobbar på en fritidsgård? Eller handlar det om att inte alls bry sig om sin omgivning? Du kan prova att i omsorgsfull ton fråga om han/hon är okej? (Du pratar nämligen väldigt högt just nu). Eller föreslå att man skruvar ner musiken så att "vi" inte behöver kämpa för att överösta den! Detta förutsätter dock att det finns musik.

Människor som inte har känt sig hörda som barn kan lätt bli högljudda som vuxna, men de kan också bara komma från en familj där det är normalt att alla pratar högt och i munnen på varandra. Så om du tycker att din date är för mycket, vänta då tills du möter hans/hennes föräldrar och syskon. Detta kräver så klart att du ger det en andra chans.

Läs också: Tar du chansen när den kommer?

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.