Långdistansförhållande? 10 tips för hur du lyckas få det att hålla

Går du bara på dejter med människor som bor nära dig? Forskning visar att avstånd inte spelar så stor roll i ett förhållande. Kärlek på distans kan också vara en fördel.

Maria Christiansen
Författare

Har du någon gång bläddrat genom profiler i jakt på en date när du plötsligt stannar vid ett tilltalande ansikte: Hen ser snäll ut! Men oj, titta där. Hen bor långt, långt bort, det var ju typiskt – och sen fortsätter du med skrollandet.

Då kan det vara att du lurar dig själv big time.

Tidigare lade man inte så mycket vikt på långdistansförhållanden. Det var helt enkelt ovanligt, att partners – särskilt gifta sådana – bodde långt ifrån varandra. När man ibland hörde om någon i ett sådant "pendlarförhållande" så började man prata om utmaningarna. Den begränsade fysiska närheten, avundsjuka, saknad, vardagsrutinerna var för sig och högre fasta utgifter från dubbla boenden och frekvent transport.Men våra föräldrar och mor- och farföräldrar behövde ju gå till posten och köpa frimärken, och de behövde betala dyrt för utrikessamtal och internetkaféer, men nu kan vi ju få bilder och ljud på bråkdelen av en sekund från i princip hela världen. Kommunikationstekniken kan självfallet inte ersätta fysisk närhet, men avstånd är inte längre en helt oöverskådlig barriär. Undersökningar visar att par i långdistansförhållanden ofta har ett närmare band eftersom de anstränger sig mer för att visa sin kärlek.

– Hur anstränger de sig frågar du kanske?

1. Tillit först

Tillit är viktigt i alla förhållanden, och om misstro kan få de flesta förbindelser att krackelera så kan de få ett långdistansförhållande att explodera! Det behöver inte ens handla om otrohet. När man bor långt från varandra är det ännu viktigare att man kan räkna med att den andra håller vad man kommit överens om istället för att man räknar med att förklara och reda ut saker när man träffas i vardagen. Ett löfte är ett löfte, och om ni bestämt att ni ska ringa varandra klockan åtta, ja då ska du sitta bänkad när uret slår åtta.

2. Syns inte finns inte

Längtan kan vara ren näring i ett kärleksförhållande, men när man är ifrån varandra under en lång period kan en viss out-of-sight-out-of-mind-oro komma smygande. Låt inte denna oro blåsas upp till en stor ballong av rädsla och misstro som får dig att kontrollera din partner i tid och otid. Hen kommer snabbt att uppfatta din misstänksamhet och känna sig trängd. Personen kommer troligtvis också att känna sig sårad och irriterad när du i själva verket inte hade något alls att oroa dig över. Vissa kanske till och med börjar tänka saker i stil med "om du nu tror det värsta om mig, då ska du få se"...

3. Sätt inte ditt eget liv på standby

Man måste göra uppoffringar när man är ihop med någon som bor långt bort. Helgerna är förknippade med att packa och resa, och eftersom en av er aldrig är hemma när ni är lediga så missar ni många sociala händelser på hemmafronten. Eller så kanske du inte är så intresserad av vad grannskapet gör eftersom du räknar med att flytta ganska snart? Sätt inte ditt liv på standby, det blir tråkigt – och ve och fasa, du riskerar att bli tråkig! Tiden går ju också lite snabbare när du upplever nya saker.

Läs också: Så avslöjar rösten om din date är galen i dig

4. Ingen tid att ödsla

När man äntligen är tillsammans så gäller det att nyttja tiden, eller hur? Varje ögonblick bekräftar att det inte finns tid för småtjafs. Det finns självfallet tid för att diskutera om toalettsitsen ska vara uppe eller nere, men om all er tid tillsammans är fullspäckad med planer så kan det lätt bli ett stressigt möte. Gör plats för spontanitet och vardaglig intimitet. Många tror att man måste kompensera för avstånd och frånvaro genom att göra så mycket som möjligt när man väl träffas. Det stämmer inte. Slappna av och andas.

5. Nej, det är inte synd

Människor nära dig säger kanske vad de tänker. Din familjs engagemang kan plötsligt kännas aningen missplacé – Jaså du träffar alltså fortfarande hon där vad-var-det-nu-hon-hette borta i Var-var-det-nu-det-låg? Och dina bästa vänner är bekymrade för om du har satt dig i en sits som kommer att sluta med hjärtesorg och besvikelse. Och ja, det riskerar du ju, precis som de själva riskerar det när de förälskar sig. Många är övertygade om att långdistansförhållanden är dömda att misslyckas, och de kan vara så övertygade att de lätt skapar en självuppfyllande profetia (bara förväntningen om att det ska misslyckas kommer leda till att det misslyckas). Berätta för din omgivning att det är bättre att känna sig nära varandra på distans än att känna distans när man är nära varandra. Så nej, det är inte synd om dig.

6. Frestande språk

En del människor (särskilt kvinnor) har bränt sig på att skicka nakenbilder till fel män. Bilderna hamnar katastrofalt nog i offentligheten, och därför kan detta inte sägas tillräckligt många gånger: Skicka inte intima bilder till någon som du inte har ett fullt förtroende för. Och saker (och förhållande och tillit) kan förändras över tid. Men sexuellt begär för oss närmare varandra, och om det går lång tid utan fysisk kontakt så kan ett frestande språk och retsamma meddelanden hålla lågan uppe. Sexuell understimulans är en av de vanligaste orsakerna till att folk i långdistansförhållanden (och även i andra förhållanden) börjar titta efter någon ny. Det kan vara jobbigt att prata om en överenskommelse i förhållande till sex, men det kan vara bra att ha. Vad är acceptabelt? Vad är inte alls det?

Läs också: Kan man förälska sig i någon man inte har träffat?

7. Analog glädje

Alla digitala plattformar är en välsignelse när man ska hantera långa avstånd. Vi kan säga godmorgon på Snapchat och få en godnattpuss på Facetime. Men tekniken räcker inte hela vägen när det gäller lukt, smak och känsla. Behåll hans skjorta eller hennes halsduk som doftar svagt av hennes parfym. Njut av ett glas vin, det där som ni alltid brukar dricka. Du kan också välja att skicka ett gammaldags kärleksbrev eller en gåva. Överraska på ett romantiskt vis.

8. Undvik farliga situationer

Det råder inga tvivel: När vi går ut med kollegorna efter en festlig fredagsbar eller går in på puben för att avsluta en biokväll så ökar sannolikheten för att det slutar i flört. Det kan vara härligt och livsbekräftande, lyfta humöret, och hur skönt är inte det? Men du kommer definitivt att göra din partner orolig eller ledsen, så du kan egentligen hoppa över sådana "farliga" situationer – eller tala öppet om att ni var ute på stan, och nu är du hemma igen och saknar din älskade. Tänk på hur du hade uppfattat situationen om du är den som sitter hemma med huvudet fullt av illavarslande fantasier. Lyssna på ditt hjärta och ditt förstånd.

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

9. Gör dina egna saker

Du älskar att gå på fotbollsmatch? Att se science fiction? Flugfiske eller något annat? Och din partner delar över huvud taget inte dina intressen? Då är det ju väldigt skönt att man kan göra sina egna saker utan att behöva uppoffra tid med sin partner. Tänk på fördelarna med att ha en partner och egentid i ett och samma upplägg.

10. Den rätta partnern

Är din långdistanspartner den rätta? Känner du dig säker eller börja du tvivla? Går du med på många kompromisser? Är det till exempel alltid du som packar weekendväskan och går på tåget när ni ska träffas? Finns det en balans, och gör det ont att säga farväl när ni skiljs åt eller pustar du ut för att du får vara själv igen? Ser du ert förhållande med det geografiska avståndet som något permanent eller tillfälligt? Oj, många frågor, men de flesta drömmer inte om att ha ett distansförhållande för alltid. Lägg upp en framtidsplan och enas om hur länge ni vill bo på olika adresser, och var ni ska bo när ni flyttar ihop. Och om det inte låter sig göras? Ja då har du kanske inte hittat den rätta?

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.