Ligger kärleken bortom din kontroll?

Älskar du någon som inte vet om det, eller som inte förtjänar din kärlek? Så hjälper du dig själv när kärleken har blivit till besatthet.

Maria Christiansen
Författare

Har du förälskat dig i någon som inte besvarar dina känslor? Ett berömt amerikanskt forskarpar ställde den frågan till 155 män och kvinnor. Det var tre som svarade nej. Tre!!! Alla andra hade upplevt smärtan som uppstår när kärleken ligger bortom ens kontroll.

Det händer hela tiden: människor älskar människor som inte ens vet om det, eller som inte förtjänar det – eller som helt enkelt inte känner samma sak. Riktigt så simpelt är det inte, för obesvarad kärlek kan vara komplicerad och sluta i besatthet som för med sig alla möjliga dumheter. Från dåligt humör och ensamhet till stalking och äkta tragedier.

Illusionen vinner över det rationella om du har blivit besatt. Även när din bästa vän eller väninna (efter att ha lyssnat och tröstat och försökt att lugna dig) uppgivet proklamerar kontrollera dig själv – släpp det, så sitter du fast i klistret. Och det är precis det som är kärnan i smeten: besattheten kan inte styras, så hur hjälper du dig själv att bli fri från de destruktiva känslorna?

Få tillbaka kontrollen med de här 5 råden.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

1. Känslor på steroider

Förälskelse – även den obesvarade – förvränger verklighetsuppfattningen. Det kan mätas i hjärnans frontallober och det är dem som styr förnuftet. Plötsligt finns det inga gränser för hur vacker och smart och charmerande den andra parten är. Det spelar inte ens någon roll om passionen kör enkelriktat och därmed inte kommer i retur. Det är som om känslorna går på steroider – fyller upp allt utrymme. Sorg och vrede och känslan av svek och orättvis behandling förstärks. Det kan vara otroligt smärtsamt – och det är inte enkelt att ta tag i verkligheten och återfå kontrollen. I de stora känslornas våld blir vissa människor stalkers och historien är fylld av obehagliga och hjärtekrossande tragedier som uppstått i samband med våldsam besatthet. Fiktiva i film och romaner – men de finns tyvärr också i verkligheten.

2. Ett kemiskt rus

När vi förälskar oss så sprakar och dundrar hjärnans signalämnen runt och gör oss höga. Om man mitt i all eufori plötsligt blockerar lyckokänslan så får vi abstinens, precis som med alla andra beroenden. Ett avbrott i ett långt förhållande sker i regel i små steg. Även när den ena upptäcker att den andra har varit otrogen så har detta ofta föranletts av en period med otillfredsställelse, frånvaro och bråk. Uppbrottet gör ont, men det kommer inte nödvändigtvis som ett brev på posten. Medan vi dansar på rosa moln i ett överflöd av lyckohormoner blir förlusten dock våldsam och chockerande. Man kanske kan tänka sig situationen som att man slutar "cold turkey" från det kemiska ruset?

3. Ut ur limbo

Fantasierna låser tankarna vid en scen som går på repeat: Så underbart allt skulle vara, om nu bara... Allt möjligt påminner dig oupphörligen om honom eller henne, och det kan verkligen bryta ner en. Det dränerar dig och det är som att försöka slicka sig själv på armbågen: Oavsett hur mycket du försöker så lyckas det inte, så sluta försöka! Sluta bara med det som håller fast dig i ditt smärtsamma limbo. Rikta uppmärksamheten mot annat. Ta bort telefonnumret och profiler på sociala medier, berätta för dina vänner att ni inte längre ska prata om personen. Skapa plats för att göra något annat som gör dig tillfreds och glad.

4. Var snäll mot dig själv

Vi människor tycker generellt sett inte om oavslutade situationer. Vi kommer t.ex. betydligt bättre ihåg saker som inte är färdiga än de som avslutats ordentligt, och den mekanismen eller effekten kan man applicera på obesvarad kärlek. Det känns ju oavslutat – i vart fall från det ena hållet! Var snäll mot dig själv när du försöker se nyktert på situationen. Ta en dag i taget, upplev nya saker och intryck och säg till dig själv att du förtjänar bättre än att vara låst i ensamhet och dåligt humör bara för att en enda människa inte känner samma sak som du.

Läs också: Är du hemma själv för mycket?

5. Du är inte ensam

Du kan få smärtan att vara för evigt om du göder din fantasi istället för att se sanningen i vitögat. Sanningen är att du ska släppa fantasin och komma vidare. Ta tag i livet! Gå på dejter! Inte för att kasta dig ut i en "ersättningsromans" – självfallet inte, men bara för att ha roligt och skratta lite i någon annans sällskap. Det är möjligt att du känner dig låg och ensam, men det är du inte. Bläddra tillbaka till toppen: Endast tre av 155 påstod att de aldrig har varit förälskade i någon som inte har besvarat deras känslor. Praktiskt taget alla människor upplever oförlöst kärlek vid någon tidpunkt i livet. Det är med andra ord en del av livet. Men låt det hellre vara en bråkdel av det. Gå ut och träffa nya människor så att den rätta kan få upptäcka hur mycket du är värd.

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.