Olycklig kärlek är inte enbart en sorg

Kärlekshistorier som slutar sorgligt är betydligt mer fascinerande än lyckliga slut. Om de inte drabbar oss själva så klart. Och när vi blir helt begeistrade av olycklig kärlek har det inget med skadeglädje eller ondska att göra. Tvärtom – kolla in teorin med de här 10 enastående, men tragiska romanserna.

Maria Christiansen
Författare

Vi är helt tokiga i olycklig kärlek. Inte när den drabbar oss så klart, men när den dyker upp på alla möjliga andra ställen. I böcker och på film, i skvaller, ja... Bara i berättelser. Det har inget att göra med ondskefulla avsikter, tvärtom. Våra hjärnor är bygga på det viset: Vi njuter av att känna medlidande för andra. Samtidigt påminner de gråtfärdiga sluten oss om att livet kan vara eländigt. Eller ja, det visste vi ju redan, men andra människor kan också göra fel även om de gör sitt bästa.

“Självfallet ska du satsa på att skapa din egen berättelse med ett lyckligt slut”

Tragedierna kan sätta vårt liv i ett ljusare perspektiv medan lyckliga slut kan ge motsatta resultat: – Visst var det trevligt att de fick varandra och levde lyckliga i alla sina dagar, men jag då? Varför fick de här människorna ordning på konflikterna och klarade upp missförstånden och löste problemen, medan jag själv måste deala med allt möjligt skit i all oändlighet? Det är ju helt åt...

Självfallet ska du satsa på att skapa ditt egna lyckliga slut. Du ska hitta den rätta kärleken, du ska njuta av livet och vara glad. Det är onekligen den bästa strategin. Men på väg mot målet kan "gud vad skönt att det inte är jag"-effekten nog göra dig lite lyckligare. Här kommer 10 romantiska tragedier som får dig att gråta, men som människor över hela världen är helt tokiga i.

1. Romeo och Julia

Världens mest berömda – och tragiska – kärlekshistoria är utan tvekan Shakespeares Romeo och Julia. Teaterstycket om det unga, förälskade paret som kommer från varsin rivaliserande familj har funnits på tapeten ända sedan den sattes upp för första gången 1597. Och 424 års olycklig kärlek säger en del! I den italienska byn Verona vallfärdar turister till Julias balkong, och under den står en staty av henne som bringar lycka i kärlek om man rör vid den. Det är lite motsägande med tanke på att hon själv omkom på ett dramatiskt sätt, och att hon dessutom aldrig har funnits i verkligheten.

2. Brad Pitt, Jennifer och Angelina

Brad Pitt och Vänner-stjärnan Jennifer Aniston var lyckligt gifta tills han spelade in actionkomedin "Mr. and Mrs. Smith"... Tillsammans med Angelina Jolie. Det ledde till ett spektakulärt skilsmässofall i domstolen och drog hem enorma rubriker världen över. Sen blev "Brangelina" Hollywoods absolut coolaste par med sex barn och överskott till humanitär hjälp. Men lyckan brast efter tio år. Den nu 56-åriga Brad Pitt har förälskat sig i en 30 år yngre kvinna som bor i Berlin. Och som är anmärkningsvärt lik... Angelina.

3. Titanic-tragedin på film

Historien om Titanic, skeppet som inte kunde sjunka men som gjorde det ändå, blev en av filmhistoriens absolut största succéer. Och varför? För att där i all dramatiken föddes en gripande romantisk saga om den rika flicka, Rose (Kate Winslet) som möter – och förälskar sig i – Jack (Leonardo DiCaprio) som inte har ett öre i fickan. Deras kärlek hade inte haft en chans 1912, men ombord på Titanic lämnade den oss med en fråga: Vem har fler näsdukar?

4. Anne Boleyn och Englands kung

Egentligen var Anne Boleyn hovdam, men Englands kung Henry VIII var helt skogstokig i henne, skrev lidelsefulla kärleksbrev och skiljde sig, till hela Europas stora förvåning, för att få henne. En klassisk kärlekshistoria om den unga, vackra kvinnan som tämjer den stora mäktiga mannen. Anne Boleyn skulle dock ha tänkt sig för en extra gång innan hon intog platsen som drottning. För även om hon nästlade sig in i huvudet på kungen så högg han av hennes. Och nästa dag förlovade han sig med hustru nummer tre. Han hann gifta sig sex gånger – den femte hustrun skickade han i övrigt till galgen.

Läs också: Har Amor träffat dig med en skev pil?

5. Johnny Depps deroute

Vem hade kunnat föreställa sig att den lilla grabben som servitrisen Betty Sue födde en sommardag i Kentucky för snart 60 år sedan skulle bli en av världens största och rikaste filmstjärnor? Johnny Depps Jack Sparrow i "Pirates of the Caribbean" och Willy Wonka i "Kalle och chokladfabriken" har varit filmhistoriens största guldgruvor, och priserna regnade ner över den excentriska skådespelaren. På privatfronten råder emellertid kaos. Johnny Depps äktenskap med Amber Head hamnade i rätten med giftiga anklagelser om våld. Skandalen ledde till hejdlöst drickande som fått filmproduktionsbolaget Warner Bros att sparka Johnny Depp från den kommande J.K. Rowlings-filmen "Fantastiska varelser". Den olyckliga kärlekshistorien gynnade dock dansken Mads Mikkelsen eftersom rollen som den onda trollkarlen landade i hans knä.

6. Filmstjärnan och fursten

Hollywoodstjärnan Grace Kelly var världsberömd som Alfred Hitchcocks darling och medverkade i tre av hans filmer. Den sista, "Fånga tjuven" spelades in i södra Frankrike och där mötte hon Monacos furste Rainier som blev blixtförälskad i den sofistikerade kvinnan. Det har skapats filmer och TV-serier om parets äktenskap och trots att det låter privilegierat så var omställningen från hyllad stjärna till furstinna inte helt okomplicerad. Historien slutade tragiskt när Grace Kellys bil som kördes av hennes yngsta dotter åkte ut över ett stup. Dottern överlevde. Grace Kelly blev 52 år.

7. John Lennon och Yoko Ono

Den före detta Beatles-sångaren och kompositören John Lennon och Yoko Ono gifte sig 1969 och tillhörde avant gardisterna under 1970-talet. De gav ut musik och deltog i demonstrationer mot Vietnam-kriget och var som par förkroppsligandet av fredsrörelsen. Deras kärlekshistoria fick likväl ett dramatiskt och abrupt slut när en galen man sköt ihjäl John Lennon utanför parets hem i New York 1980.

Läs också: 7 viktige huskeregler hvis du vil date en kjendis

8. Den ondaste historien

Omständigheterna kunde inte ha varit värre. Den polska kvinnan Mala Zimetbaum skickades till koncentrationsläger av nazisterna under andra världskriget och där mötte hon landsmannen Edward Galinski. Paret förälskade sig och med en vakts hjälp lyckades de fly från Auschwitz-Birkenau. Men när de försökte korsa gränsen till Slovakien blev de tillfångatagna och skickades tillbaka till koncentrationslägret. Varken dödshot eller tortyr fick dem att avslöja vem som hade hjälpt dem och de dömdes till döden. Edward skulle skjutas framför lägrets manliga fångar och Mala skulle placeras i kvinnornas läger. Men varken Mala eller Edward ville ge den onda övermakten den tillfredsställelsen. Med ett rakblad skar hon sin pulsådra, och Edward hängde sig.

9. Scarlett O’Hara och Rhett Butler

"Borta med vinden" är en av världens mest populära kärleksromaner. Boken vann Pulitzer-priset samt flera andra priser, och filmatiseringen drunknade i Academy Awards – den var en av de första stora färgfilmerna som någonsin producerats. Berättelsen utspelar sig i sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget, men den är först och främst en berättelse om hatkärleksförhållanden mellan den bortskämde (och väldigt vackra) Scarlett O'Hara och den sprudlande Rhett Butler. Skådespelaren Clark Gable blev världsberömd i rollen, och samma år (1939) gifte han sig med kollegan Carole Lombard. Hans privata lycka slutade ännu mer olyckligt än filmen då hans 33-åriga hustru omkom i en flygkrasch.

10. Prinsessan Diana och prins Charles

Hela världen tittade på TV-skärmen när den brittiska kronprinsen Charles gifte sig med Lady Diana Spencer år 1981. Vigseln var fullkomligt överdådig och pompös när Englands kommande drottning fick ett mediefölje utöver det vanliga. Hon var världens mest fotograferade person, alla älskade "Lady Di"... Men hennes man gjorde tydligen inte det och han ville hellre vara tillsammans med sin äldre väninna Camilla. Diana blev mer och mer olycklig och när hon äntligen var på väg att hitta glädjen igen tillsammans med en rik affärsman, Dodi Fayed, miste hon livet i en våldsam bilolycka i Paris. Chauffören fick skulden för att ha kört för snabbt i berusat tillstånd, men många ställde sig bakom olika konspirationsteorier. Var det ens en olycka?

Det var åtminstone det sorgligaste slutet på olycklig kärlek.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.