Så avslöjar rösten om din date är galen i dig

Du kan lyssna dig till om din date är brännhet, varm, ljummen eller likgiltig. Vår röst avslöjar mycket och därför är tonläget både en måttstock på attraktion och en attraktionsmagnet.

Maria Christiansen
Författare

Vi känner igen många av de tecken som uppstår när en date är en bra date: Fjärilar i magen, ögonkontakten, kroppsspråket... Men vår röst är också en väldigt avslöjande faktor och måttstock på attraktion. Du kan lyssna dig till om din date är brännhet, varm, ljummen eller likgiltig. Nå ja, om den är likgiltig så är tonläget knappast den enda indikatorn. Men rösten har en stor betydelse för hur vi uppfattar varandra.

Generellt sett så uppfattas män med mörk röst som mer maskulina och sexiga än män med ljus röst. Det har troligtvis sin förankring i historien eftersom mörka, brummande ljud förknippas med stora djur och därmed stora hot – och dominans. Stor man = bäst beskyddare. Männens tonläge påverkas också av det manliga könshormonet testosteron, så det är logiskt att mannens sexappeal stiger efter hur djup röst han har.

"Rösten blir mörkare när man är sugen"

Helt omedvetet modellerar vi människor våra röster och tonlägen efter vem vi pratar med. Det har till exempel forskats om att kvinnors röst ändras precis innan ägglossningen. Biologiskt sett så är det smart att vara mer attraktiv när man är fertil. Stämman är också en del av paketet när vi vill ha uppmärksamhet, och vi pratar tystare när vi känner oss lockade. Inte bara av andra människor, det kan gälla vad som helst.

En duktig säljare kan ofta höra när hans kund har bestämt sig för att förhandla, och det beror på att tonläget som indikerar att man är lockad av något blir djupare och man börjar prata långsammare.

"Maskulinitet uppfattas inte enbart som positivt när kvinnor väljer en partner"

På ett universitet i Skottland analyserade man 110 heterosexuella mäns röster. Männens modersmål var antingen engelska eller tjeckiska, och när de pratade med kvinnor som de tyckte om fick de alla en mörkare, men också mer "sjungande" ton. Och varför det? Jo, för maskulinitet uppfattas inte enbart som positivt när kvinnor väljer en partner. Bullrigt och aggressivt kan hamna i den maskulina slaskhinken. Kanske också något promiskuöst...

Läs också: Är vi ett par eller?

Detta dilemma gjorde att männen i experimentet försökte att helgardera genom att både prata djupt men också med en melodisk ton som signalerade att de skulle vara en god och stabil partner. När forskarna i efterhand presenterade inspelningarna av de tjeckiska männens röster för engelska kvinnor, som ju alltså inte förstod vad de pratade om, så var det de mörkaste och mest melodiska stämmorna som ansågs vara sexigast.

Idag, när vi dejtar online och börjar med att skriva med varandra, så kan det gå relativt lång tid innan vi hör varandras röster. När det då till slut sker så kan rösten vara det som lyfter dejten eller som får den att blekna.

"Det finns väldigt mycket information som gömmer sig i även ett kort samtal"

Ett telefonsamtal kan göra en skillnad, för det finns väldigt mycket information att hitta i även ett kort samtal. Pratar hen snabbt? Tvekande? Är tonen munter eller tillbakadragen? Ljudet av din dejts röst kan förstärka och förminska ditt intresse på ett ögonblick.

Och det går ju åt båda hållen. Med en vacker och klangfull röst kan du bli förförd – eller förföra, och med en hes och skrovlig röst kan det gå åt andra hållet.

“Rösten kan tränas upp med några enkla övningar”

Om du vill ha bättre kontroll över din röst så kan du träna upp den med några enkla övningar. Du kan t.ex. överväga att sjunga i kör, gå på yoga där du tränar andningen, eller lära dig ett främmande språk. Allt detta är alltså bra röstträning, men egentligen kan du bara gå på dejter tills du hittar rätt partner. Då kan ni skruva ner ljudet och viska fina ord till varandra. Det brukar också funka rätt bra.

Vill du läsa fler artiklar om parförhållanden och dating? KLICKA HÄR💕

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.