Så pratar du dig in i din dates hjärta

Har du hört uttrycket "att prata byxorna av någon"? Det låter lite fånigt, men vägen till din dates hjärta går genom örat. Om du säger rätt saker – och håller dig borta från att säga fel saker – så bryter du inte bara isen, du smälter den!

Maria Christiansen
Författare

Har du upplevt ett möte med en annan människa där ni bara klickar direkt? De flesta av oss har varit med om det någon gång. Kanske – tråkigt nog – inte på en date (ännu), men t.ex. på arbetsplatsen eller på en kurs? Och vad är det som tänder till vårt tycke så att vi omedelbart blir förtroliga med någon? Kan man identifiera det, och i så fall återanvända formeln?

Ja, det kan man. Det handlar först och främst om samtalet (och ansiktsuttryck, kroppsspråk, tonläge och tempo, men allt detta är också en del av hur vi pratar med varandra).

Gemensamma intressen

Det vi pratar om ska åtminstone intressera oss båda om det ska uppstå kemi. Ämnet är alltså viktigt, och därför gäller det att du frågar om något som din date tycker om att prata om, något som du själv också har lust att gå in på. Här är det värt att inflika att det har forskats mycket runt om i världen på vad folk generellt inte tycker om att prata om när de precis har träffat varandra. Pengar, politik, sex och religion är inga populära ämnen.

Barndomens stråk

Även människor som ogärna ger andra sin adress och telefonnummer vill i regel berätta om hur de växte upp. En strapats ner för Memory Lane är ett ganska tryggt ämne, och vem vet vilka likheter ni kan hitta? Ni kanske kommer från samma stad eller område, men det kan också vara att ni kommer från samma slags stad eller kvarter eller typ av familj – eller så har ni andra nostalgiska minnen som liknar varandra.

Äventyr och resor

Nästan alla som älskar att resa tycker också om att berätta om var de har varit. Det som är bra när man pratar om dessa spännande platser (oavsett om det gäller Hallandsåsen eller Nya Zeeland) är att det också avslöjar om ni matchar på flera olika punkter. När din date har varit på resa, har det varit primitiv camping eller lyx? Blir allt planerat och tillrättalagt hemma vid köksbordet, eller är hen impulsiv och oförutsägbar?

Har du barn?

Vissa människor är fåordiga. De är inte så intresserade av att prata, och om man ber dem berätta om sig själva så går de nästan i baklås. Men även dessa personer lyser i regel upp när man frågar om deras barn. Och vips så tittar ni på bilder på hens telefon. Här i Norden är vi inte så skrytsamma av oss, men vi skryter gärna om våra barn och det är helt legitimt.

Läs också: Är du bra eller dålig på att kyssas?

Talangjägaren

Nu är det ju oftast på anställningsintervjuer som folk får frågor om vad de är bra på, där man måste vrida in och ut på sig själv för att presentera ens bästa sidor och kompetenser. Men att prata om varandras talanger på en date kan vara en bra idé. Är din date kreativ? Grym på matematik? Fråga – och lyssna. Alla sätter pris på att prata om något de förstår sig på. Eller ja, vissa pratar gärna också om sånt de inte alls förstår. Men det är en annan femma...

Fokusera på det uppenbara

Okej, så din date har varken barn eller specialintressen, och hen har inte varit ute och rest och det har kanske inte du heller. Lösningen är att vara närvarande. Varför har ni föreslagit att ses på just det stället ni sitter på? Har du varit där förut? Varför har du valt just det här stället, eller finns det kanske inte så många bra ställen i området? Lyssna och ta upp tråden. Och när samtalet flyter på så är ni troligtvis på rätt spår.

Vill du läsa fler artiklar om parförhållanden och onlinedating? Klicka HÄR 💞

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.