Ska den här julen vara våra hjärtans fest på allvar?

Hjärtan och stjärnor ska klippas och flätas – julen står för dörren, men skulle du föredra om det stod en trevlig dejt och väntade ute i trappen? Om du saknar att få släppa in en partner i värmen så ska du skynda dig och göra något åt det. Här kommer 24 förslag på romantiska decemberdejter.

Maria Christiansen
Författare

Julen är hjärtats fest, men om den ska vara hjärtevarm på riktigt så bör man ha någon att dela julmyset med. Någon att njuta av glöggen med, köpa en speciell present till och ligga nära i soffan och titta på HBO:s uppföljare till Sex and the City eller någon gammal julklassiker bland de miljontals julfilmer som finns att streama.

Om du saknar en partner att fläta hjärtan (och fingrar) med så borde du skynda dig och göra något åt det. Här får du 24 förslag på romantiska decemberdejter, och till skillnad från skraplotterna och julkalendern så måste du inte vänta på att "öppna luckorna". Låt dig istället inspireras av förslagen och släpp in en trevlig dejt i värmen.

1. Låt det snöa…

Vit jul? Chanserna blir bara sämre. Men skulle det snöa under en helg, varför inte bygga en snögubbe eller ge sig ut i ett snöbollskrig? Har du någon att sikta in dig på?

2. En frånkopplad datingdag

Bjud in din date till ett trevligt, gammaldags julbak och lägg ifrån er elektroniken (visst går det fint att hitta recept på internet, och sätta på en playlist med julmusik). Fläta hjärtan och stjärnor och smällkarameller. Och fingrar... Om ni är riktigt händiga kan ni bygga ert första gemensamma hus: ett pepparkakshus!

3. Stanna kvar i sängen

Glöm allt om julstress och ta sovmorgon, dyrka sex och slå sten-sax-påse om vem som ska hämta kaffet. Se på filmer och serier på datorn.

4. Återvunna presenter

När kreditkortets kanter börjar nötas ut och bli skarpa som rakblad, och Swish-fingret börjar värka, då kan du bjuda in din dejt på skattjakt och gå i second hand-butiker eller på loppmarknader inomhus. Hitta tokiga, konstiga och nostalgiska presenter och överraskningar som skapar leenden.

5. December-picknick

December på våra breddgrader är oftast blåsigt och blött, men om vädret skulle vara torrt och klart så kan du ha en picknick med varm choklad i termosen. Hitta en plats i skogen och vänta på att stjärnhimlen ska tändas.

Läs också: 12 tecken på att du träffat rakt i hjärtat på din nya fling

6. Konsert eller match

Det finns tusentals julkonserter i kyrkor och kulturhus, men om du och din date inte gillar gospel och de klassiska juldängorna så kan ni också se på en match live i en idrottshall. Då får ni också en paus från glögg och pepparkakor, trängsel och stök.

7. Hemlagat godis

Att göra sitt eget godis, hälla fruktfärg i marsipanen, smaka på mandlar och temperera choklad – det är en del av julen, och det är roligast när man är två. Kanske kan ni tävla om vem som knådar till den sötaste marsipangrisen?

8. Ommöbleringsmys

Är det dags att flytta runt på möblerna och inreda lite annorlunda innan lådan med julpynt åker fram? När soffan ska flyttas så går det bäst om man är två. Hemmafix- och inredningsprojekt är generellt sett som mest inspirerande och hanterbara när man gör det tillsammans med någon. Det kanske inte är den bästa första dejten, men kanske en andra, eller tredje...?

9. Ikea-testet

Apropås inredning så kan du ta det ultimata analoga matchmaker-testet genom att bjuda in din nya förälskelse till Ikea och fylla några påsar med hyllor, beslag och skruvar. Om ni kan samarbeta med att bygga ihop en välfungerande möbel så har ni goda framtidsutsikter!

10. Gammaldags brädspel

Brädspel – Besserwisser, Fia med knuff eller Yatzy över några julöl är väldigt trevligt, och man kan samtidigt glädja sig över att det bara är tärningarna som sprätter och inte bankkontot. Har du någon att spela med?

11. Låna en fondue-gryta

Fondue är från början ett 300 år gammalt schweiziskt påfund. Man satte en gryta med smält ost på bordet och doppade bröd i den med hjälp av långa gafflar. På 1960-talet blev fondue väldigt populärt här hemma – inte med ost, utan med kött och tärningar med grönsaker och champinjoner som blev lätt stekta i olja, buljong eller rödvin. Senare kom även en dessertversion med frukt som doppas i smält choklad.

12. Dans, dans, dans

Tango, salsa, vals och cha-cha-cha. Man behöver inte vara ett dansproffs för att gå ut och skaka på rumpan. Man behöver bara vara två. Det finns dansskolor, klubbar och popup-evenemang i hela landet. Kolla på nätet och ta på er skorna som får er att sväva över dansgolvet, eller åtminstone svettas och skratta.

13. Prova på något nytt

Julen är full av traditioner. Vi gör det vi brukar göra, så varför inte bryta mönstret? Om ni ska på date, sätt er ner och brainstorma först: Vad har ni lust med att göra som ni inte gjort förut? Göra hemlagad sushi, doppa fötterna i ett fiskspa, dansa linedance, gå på bridge-walking eller få tantra-massage... Att prova något helt nytt tillsammans tar er utanför er komfortzon och skapar lättare en nära förbindelse.

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

14. Skratt, bowling, karaoke

Stadens inneställen och barer kokar i december när alla ska ut och bränna bort julborden. Det är liv och rörelse överallt, så varför inte kasta er ut i festen? Spela bowling, gå på karaoke-bar eller besök en vinbar – ni får garanterat högt humör och god stämning.

15. Laga en god måltid

Att stå i köket tillsammans är ett effektivt samarbetstest som förhoppningsvis mynnar ut i en trevlig middag med levande ljus där ni hyllar varandras kulinariska förmågor. Om dessa skulle visa sig vara begränsade så kan ni ju koka risgrynsgröt och gå direkt på desserten.

16. Hämta en julgran och pynta den

Om julbjällrorna ska ringa fullt ut så måste du ju självfallet ge dig ut till en julgransodling, men du hade kanske föreställt dig ett litet träd i kruka? När man är två som pyntar granen till gamla godingar från Wham, Brenda Lee, Chris Rea och Mariah Carey så är det svårt att inte tänka: "All I want for Christmas is You..."

17. Bambi på is eller...

Mitt i det stillasittande intaget av julkalorier så kan det vara skönt att upptäcka att man har en kropp. Det upptäcker man i ishallen, och oavsett om du är Bambi på is eller en gammal hockeyspelare så är skridskoåkning förknippat med humor och vitalitet.

18. Mysstrumpor

Det ultimata julmyset sker med eld i spisen, varm toddy eller choklad och himmelskt mjuka lussebullar. Då kan man glatt klä sig i mysstrumpor och sitta nära. Ett fat med stearinljus kan också räcka gott och väl om man saknar en kamin, men personen du ska mysa med kan du inte undvara.

19. Ska du på museum?

Vissa museer har butiker där man kan hitta unika julklappar. Och museum är i övrigt helt perfekta för en date eftersom det finns mycket att reflektera över, oavsett vad utställningen handlar om. Färger och ljus inspirerar oss under denna mörka årstid så det kan vara alldeles magiskt att gå på museum eller besöka ett galleri som har öppet efter mörkrets intrång.

20. Julklappslekar

Julklappslekar som antingen har tagit över eller kompletterat julklappsorgier kan också omvandlas till en dejtinglek för två. Man behöver bara köpa några presenter och komma överens om reglerna innan tärningarna kastas. Med hänsyn till julefriden så kan det löna sig att på förväg bestämma om presenterna får innehålla massageolja, utmanande underkläder eller bara julgodis.

21. Julbelysningspromenad

Julbelysningsfantaster landet runt gör allt i sin makt för att överträffa Chevy Chase i julkomedin "Ett päron till farsa firar jul", där han pyntar sitt hus med så många ljus att strömmen går i hela stan. Detta var före klimatkrisen, men kolla var folk fortfarande är tokiga i julbelysningen och upplev de överpyntade husen och vägarna.

22. And just like that – och julfilm

Många decemberdagar lockar inte på något sätt till utomhusaktiviteter, men det gör däremot soffan med den mjuka filten. Då passar det bra att HBO Max nu visar de gamla väninnorna från Sex and the City, Carrie, Miranda och Charlotte, i uppföljaren And just like That. 10 avsnitt får vi, och om den ikoniska serien från New York inte går hem som dejtidé så finns det ju mängder med roliga och romantiska julfilmer.

23. Kroppen i fokus

Ska kroppen utmanas eller pysslas om? Anmäl er till ett yogapass, kanske hot-yoga – eller boka en parmassage. En läcker spadag kan få en att glömma allt om regn, rusk och kyla.

24. Julaftonsdejt

Julafton. Förhoppningsvis är du tillsammans med dina närmaste, men går du hem på egen hand när kvällen är slut? Många barer håller öppet på julafton, och kan du tänka dig någon bättre plats att träffa någon än över en kall öl när maten och godiset har konsumerats och presenterna har slitits upp? Det kan vara att den bästa julklappen blir kvar till sist.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.