Ska din innersta dröm gå i uppfyllelse?

– Börja med att stanna upp. Gör något som ger dig en liten smula andrum i vardagen, säger coachen och terapeuten Henrik Milo. Han har flera års erfarenhet av att hjälpa människor utveckla sin potential och leva ut sina livsdrömmar. Läs fler av hans goda råd här.

Maria Christiansen
Författare

De flesta av oss känner det: Vi har en dröm. Något ska vara annorlunda än vad det är nu. Roligare, mer utmanande eller kanske bara i bättre balans. Vi tänker att vi ska ditåt! T.ex. där borta där vi är lyckliga tillsammans med rätt partner. Men hur? Trots otaliga försök så har vår innersta dröm inte gått i uppfyllelse ännu. Ska man då stå ut med att drömmen förblir en dröm? Självfallet ska man inte det. Särskilt inte om man frågar coachen och terapeuten Henrik Milo.

– Att realisera sina drömmar gör livet meningsfullt, och det kan handla om allt möjligt. Men vad är det viktigaste, och hur kommer man förbi ingrodda vanor som kanske hindrar oss, och inte minst de begränsningar vi själva tenderar att sätta? Henrik Milo ler inbjudande. Han är inte en trollkarl som med ett knäpp kan ta bort alla hinder i lyckans väg, men han har tio års erfarenhet och utbildning i att hjälpa människor hitta riktning och skapa egna mål. T.ex. riktningen mot att nå ett personligt resultat eller mot högre självkänsla och mer lugn. Eller så kan det vara att tackla mönster i förhållande till kärleken, varför man fram tills nu har haft svårt för att skapa det kärleksliv man drömmer om, eller att man helt enkelt är utled på singellivet.

– Börja med att stanna upp! För att få klarhet måste man känna efter. Inte i huvudet, utan i hela kroppen. Vad är det viktigaste? Våra hjärnor är väldigt duktiga på att spotta ut tankar, men det är nere i vår kropp som vi märker av vad som är viktigt och autentiskt för oss. När vi lyckas gå bort från alla tankar – särskilt de som begränsar oss – så skapar vi klarhet och frihet.

Henrik Milo jämför kroppen med en instrumentbräda i en bil: Vi kör och tittar på utsikten, men om något blinkar rött, eller om GPS:en visar en ny riktning, så måste vi skifta fokus om vi ska få en lyckad åktur.


När Henrik Milo har klienter som saknar förändring börjar han med att göra en avstämning. Vad är dina personliga värderingar? Vilken typ av person är du, och om du saknar en partner i livet, vad är dina must-haves?

– Du kan ha hundra kriterier, men vilka är dina topp 5? Och vilka punkter kan förhandlas? Det är nämligen lika viktigt att titta på det som jag kallar för möjlighetsrummet.

– Stanna upp, för annars drunknar de goda insikterna om att förändra något i vardagen. Samtidigt ska vi hålla ett öga på delmålen längs vägen och acceptera att vi inte är perfekta. De flesta av oss tänker på slutresultatet: Vi ska dit bort! Men vi ska också titta på vad vi lyckas med längs vägen, och bli uppmärksamma på vårt känslotillstånd. Detta hjälper oss att komma vidare. Som när vi har köpt ett par löparskor och tagit på dem: Ja då kan vi ju gå ut på en tur, och där ute känner vi oss ännu bättre och kanske kan börja jogga litegrann. Plötsligt är vi igång. Det handlar om momentum. Om att fånga ögonblicket.

– Du har troligtvis allt du behöver för att uppnå dina mål, men kanske kommer osäkerhet och en negativ inställning i vägen. Övertyga dig själv om att du inte ska mata din inre kritiker och begränsa dig själv. Och du ska undvika att ha ett laserfokus på din livssituation: Jag blir inte lycklig förrän jag har hittat en partner. Det handlar om att komma över i de goda upplevelserna, konstaterar Henrik Milo och ler igen, för han är helt medveten om att vägen dit kan vara snårig och ibland svår, men den är också insiktsfull och inspirerande eftersom man börjar se på sig själv med nya ögon.

Läs också: Kan man förälska sig i någon man inte har träffat?

– Vi får inte gjort det vi hoppas på och drömmer om eftersom det saknas en balans mellan uppladdningen och görandet. I vardagens stress vill vi uppnå allt, göra mer... ha mer... Vi ger för lite plats till ro och reflektion, men om vi försöker att skapa en liten smula andrum – bara några få procent under veckan, ja då kommer vi över tid att uppleva att vi får mer energi och kan skapa mer. Det är en typ av ränta på ränta, säger Henrik.

– Man kan önska sig inre ro så pass mycket att man är helt febril efter att få det, men då får man väl inte det? Det är mer sannolikt att det händer om vi ändrar på några villkor. Samtidigt måste vi luta oss in i verkligheten, så om vi drömmer om en partner blir chansen för att hitta en större ju mer sociala och initiativtagande vi är. Det är en naturlig överenskommelse mellan det vi sätter igång, och sannolikheten för framgång. Vi kan fortfarande klä scenen i romantisk dekor, men längs vägen är det värt att fokusera på de upplevelser, lärdomar och erfarenheter som kommer från att träffa nya människor.

Vill du dyka djupare ner i Henrik Milos verktygslåda? Klicka HÄR

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.