Tar du chansen när den kommer?

Världen är full av möjligheter – är du bra på att identifiera dem? Ditt liv – och ditt dejtande – blir roligare när du vågar släppa sargen och slå till när chansen visar sig.

Maria Christiansen
Författare

Ser du möjligheter eller ser du begränsningar? Det beror kanske på vad du letar efter? I vissa fall går det inte många sekunder innan vi tar chansen. – Ja för fan, självklart ska jag med på matchen. I andra – då tar vi ett steg tillbaka... Det är aldrig möjligheterna som väljer oss, det är vi som väljer dem. Därför är det bra om du är kapabel att få syn på dem. Det viktigaste är att kunna se de möjligheter och chanser som hjälper oss att få det vi vill ha. Och därför måste vi ju också veta exakt vad vi önskar oss.

Läs också: När är man redo för ett nytt förhållande?

Thomas Edison, den berömda uppfinnaren, som vi bäst känner till för att han tände ljuset i världen med glödlampan, tog under sitt liv patent på totalt 1.093 uppfinningar. Hur kunde han hela tiden komma på nya saker? Det kunde han för att han var helt inriktad på att följa ett mål, men också för att han satsade på att hitta en ny väg så fort något inte gick som han hade tänkt sig. Han förkastade inte en idé eller ett försök bara för att det inte lyckades den första gången.

"Han tog chanserna när de visade sig – det kan vi lära oss av"

När du tycker att du har tömt alla möjligheter, kom då ihåg att du inte har det. Så låter ett berömt citat från den berömda tekniska pionjären. Vem vet vad han hade pysslat med om han hade levt under vår tid? Nanoteknologi, hållbar energi, robotar? Han tog chanserna när de visade sig, och den inställningen kan vi dra lärdomar av. Inte nödvändigtvis för att uppfinna något som kommer få världen att häpna. Det räcker med något så enkelt som att lyckas uppnå ett mål.

Tankens kraft

Om du är en hantverkslärare så har du ett öga för design och konsthantverk. I en ny stad märker du garanterat var det finns en garnbutik. Gravida kvinnor ser ofta småbarn och barnvagnar överallt. Våra hjärnor blir inställda på det som vi fokuserar på. Det är nog därför som dieter är så hopplösa. De får oss hela tiden att tänka på mat. Men det är alltså övertygelsen som håller oss på det spår som vi redan har riktat vårt fokus mot. Därför är din föreställningsförmåga en viktig resurs. Gör din vision levande på insidan. Om du t.ex. vill ha en partner så skapar du en mental bild av dig själv tillsammans med en partner. Din hjärna kommer snart att hjälpa dig identifiera nya möjligheter. Det kallas för visualisering, när man medvetet styrker sina tankar och skapar inre bilder. Med tankens kraft kan du dock inte trolla fram världens underbaraste partner från tomma intet, det är inte tal om hokus-pokus. Men du kan vara medveten om att ändra ditt beteende och få upp ögonen för nya möjligheter som kan föra dig i rätt riktning.

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

Sätt upp mål

Drömmar kan vara ganska luddiga – mål är mer konkreta. Ser du skillnaden mellan meningarna "jag drömmer om att hitta en trevlig partner" och "mitt mål är att hitta en trevlig partner". Drömmen kan leva kvar för alltid och den är betydligt mer passiv än det aktiva målet. Vi sätter upp mål varje dag. Vi gör anteckningar i kalendern och skriver listor, vi gör planer och så fort vi är färdiga med allt som vi har planerat kommer vi till ro (motsatsen sker när vi har en stressigt lång att-göra-lista). Forskning visar att människor som sätter upp konkreta mål ökar chansen för att lyckas med 90 procent, jämfört med människor som inte är särskilt målinriktade. Så skriv ner ditt mål (din önskan) och lägg undan texten. Den kommer hjälpa dig att se möjligheterna och stötta dig när du velar fram och tillbaka eftersom du då kan bli uppmärksam på att du kanske står inför en chans att uppnå dina mål.

Var fokuserad

Vi lånar ytterligare ett citat från Thomas Edison: Vi går ofta miste om möjligheten bara för att den är klädd i overall och ser ut som arbete. Det han säger är att för att man ska uppnå något så måste man i regel göra en insats och vara ihärdig. Vem har inte försök att prova på något för att plötsligt ge upp bara för att man tappat tålamodet? Det kan t.ex. vara en språkkurs, ett pussel med 5 000 bitar, att bemästra ett instrument eller läsa molekylär biologi...? För att kunna fokusera på ditt mål om att hitta kärleken så måste du investera energi i det. Vad gör du helt konkret för att attrahera kärleken? Investeringen kan vara ett abonnemang på justkiss.se – det kan också vara en investering i dig själv. Vad gör dig glad och mer attraktiv? Går du på dejter och får nya upplevelser och erfarenheter? Fånga möjligheterna.

Lär dig från optimisterna

Ibland är livet orättvist. Ibland känns det helt obegripligt och det gör oss utmattade, modfällda och olyckliga. Drömmen har gått i kras – planer har gått i stöpet och vi hittar inte tillbaka. Men vi har alltid ett val. Vi kan fortsätta vara ett offer för de olyckliga omständigheterna, eller så kan vi röra oss vidare mot en ny och mer motståndskraftig version av oss själva. De flesta känner en optimist. Människor som reser sig upp gång på gång trots att all världens olycka faller över dem. Varken konkurs, anklagelser, hälsoproblem eller olycklig kärlek kan få dem på fall. Det kan kännas riktigt provocerande om man själv går igenom ett nederlag, men den här typen av människor väljer att ha ett positivt synsätt.

Möjligheter och begränsningar

Den österrikiske psykologen Viktor Emil Frankl levde under förgörande, omänskliga förhållanden i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget. Inlåst i tre år, där allt – förutom rädslan – var begränsad. Men kort efter att han frigavs skrev han sin berömda bok om att hitta meningen med livet. "Lidande slutar att vara lidande när du har ett ändamål" var hans filosofi. Hans poäng var att även om omständigheterna är bortom vår kontroll så kan vi kontrollera hur vi reagerar. Om vi ser möjligheter (i Frankls situation var det t.ex. möjligheten att komma levande ur de tyska dödslägren) – eller om vi fokuserar på begränsningar och grubblar över det förflutna.

Valet är vårt eget – begränsningar eller möjligheter?

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.