Vem betalar på första dejten?

Till skillnad många av livets stora frågor så borde detta inte ge dig några nämnvärda bekymmer, men ändå blir det så: Vem ska betala för den första latten? Vad tycker du?

Maria Christiansen
Författare

En gång i tiden var det inget snack om saken. Mannen betalade, det var han som visade upp sig. Han som skulle visa initiativ och handlingskraft – och i övrigt också han som hade pengarna. Men-men... En gång i tiden var det också normalt att hyra VHS-filmer och bjuda på fondue! Det var däremot inte normalt att träffas online och gå på dejter, vilket det är nu. Världen förändras. Nya mönster och vanor och frågor dyker upp. En av dessa frågor gör sig ständigt påmind som ett ihärdigt eksem: Vem betalar på den första dejten?

Läs också: 10 meddelanden din date tycker om att du skickar

Ja, vad tycker du? Har du en fast princip eller känner du dig osäker? Beror det på situationen? På din date? Eller på hur långt det är kvar till löning? Om frågan om vem som ska betala ger dig huvudvärk så kan du kolla in de här påståendena. Håller du med, eller inte?

Den som bjuder in till träff betalar

Att låta mannen betala är föråldrat, och det finns snabbt en outtalad förväntan om att han ska ha något i gengäld efteråt. Därför är det mer bekvämt att den som bjuder till date betalar. På så sätt kan man också själv styra prisnivån. Detta gäller också när man bjuder hem gäster om man inte uttryckligen har avtalat något annat. Ett råd kan vara att sätta ihop en datingbudget och helt enkelt avsätta pengar varje månad till kafébesök och dylikt. Oavsett om man är man eller kvinna.

Naturligtvis ger mannen

En sydeuropé, en amerikan och ibland även en engelsman kommer bli förbluffade om kvinnan föreslår att betala på första dejten. Eller om mannen tycker att notan ska delas på två. Kulturen är olika runt om i världen, och här i Skandinavien kommer de flesta ställa sig bakom en viss jämställdhet när det kommer till att betala notan. Men inte alla. Vissa män lägger ett symboliskt värde i att flänga med kreditkortet: Jag är intresserad av dig, och jag är redo att investera i att lära känna varandra.

Vi slår tärning

Många tycker nog att det redan finns en viss spänning i att gå på en ny date. Men om man tycker om spel så varför inte slå tärning om vem som betalar? Tävla om det? Då måste ni bara komma överens om reglerna först.

Jag vill inte bli skyldig något

Många insisterar på att man ska betala sin del av notan får då står man inte i skuld till någon. De kan avbryta förbindelsen utan att vara skyldig något. Det kan också signalera självständighet: Jag kan mycket väl ta hand om mig själv.

Ska vi splitta?

Även om det kan kännas lite pinsamt att börja dejten med att prata om notan så är det ingen dum idé. Det kan t.ex. vara en dum idé att plötsligt erbjuda sig att betala om det uppfattas som överlägset och arrogant. Eller att utgå från att den andra pungar ut eftersom hen ser ut att ha det bättre på banken. Varför inte bara säga "ska vi splitta?" Eller: "Om jag betalar idag så kan ju du betala nästa gång? Den funkar särskilt bra om det nu blir en nästa gång.

Vad tycker du?

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil 

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.