Så hittar du en partner i sommar

Åskväder och förälskelse har en sak gemensamt: Det krävs en viss spänning för att blixten ska slå ner. Här är 7 saker du kan klura över om du drömmer om en romantisk sommar.

Maria Christiansen
Författare

Parasollerna på kaféerna och strandbarerna har fällts upp och efter ett annorlunda år – vilket är milt uttryckt – så är det äntligen sommar. Semestern närmar sig med glass och kall fatöl, tid till ompysslande resor, prosecco med vännerna och vidunderligt lustfyllda kvällar med partnern. Kyssar och smek, hög puls, skratt och bra energi. Det finns inget som en sommarförälskelse när blixten slår ner och passionen står i brand.

Men precis som med naturens åskväder så krävs det en viss spänning för att förälskelsen ska utlösas, och därför måste du tända till kontakterna om du vill ha en het romantisk sommar.

Det finns nämligen väldigt mycket som du själv kan göra för att din önskan ska gå i uppfyllelse:

1. Prioriterar du det tillräckligt högt?

En engelsk professor i psykologi, Robert Wiseman, har forskat i varför vissa människor alltid verkar ha tur i allt, medan andra generellt har mer otur, och han har kommit fram till att det inte enbart beror på tillfälligheter. Tursamma människor drar sig inte för att prova något nytt, medan de mer oturliga ofta tänker sig för, överväger, analyserar... När de är redo för handling så har det rätta tillfället seglat vidare. Det lönar sig alltså att se möjligheter – och inte begränsningar – och att fånga chansen när den visar sig. Annars blir det surt! Och kom ihåg att om du aldrig gör något än det du brukar göra, ja då får du ju också det som du brukar att få. Prioritera din dating, skriv till flera personer, gå ut – och hitta nya ställen att träffas på.

2. Tänker du positivt?

Vi har alla hört det gamla ordspråket om glaset: Är det halvfullt eller är det halvtomt? Människor som ofta har turen med sig har enligt den engelska professorn en förmåga att se det positiva – och det gäller även när de inte har tur, för det är det ju ingen som har jämnt och ständigt. "Nu när det gick åt skogen så beror det nog på att det finns något bättre längre fram". Med den här strategin blir man fri från det negativa tankemönstret där man fastnar i "åh vilken otur jag har".

”Hur ska man lära sig av sina erfarenheter om man inte har gjort något”

Besvikelse kommer man inte undan i livet, men den som jobbar hårt för något och inte ger upp ökar sina chanser att lyckas markant! När man står inför motgångar är det bättre att lära sig av situationen och undvika besvikelse eller otur nästa gång. Och det är helt klart bättre än att bara ge upp. För hur ska man någonsin lära sig av erfarenheter som man aldrig varit med om?

3. Har du garden uppe?

En sund skepticism heter det. Varför är det sunt? För att man inte ger sig in i vad som helst? För att man är misstänksam? Förbehållen? I vart fall inte blåögd, och det kan ju vara bra. Men om du har garden uppe och håller folk borta med utsträckta armar så begränsar du samtidigt dig själv. Om du drömmer om en partner så måste du engagera dig i andra, gå ut på både små och stora arrangemang, anmäla dig till både det enda och det andra och framför allt gå på dejter. Gå på upptäcktsfärd! Se det som research och håll möjligheterna öppna. Det kan man inte om man alltid går arm i arm med sin skepticism.

Läs också: Så bryter du isen på första dejten

4. Sorterar du för ihärdigt?

Sommarflörtar uppstår oftast för att det finns en fysisk attraktion. Utseendet är viktigt. Men ser alla dina närmaste vänner ut som supermodeller? Det gör de garanterat inte – och du skulle inte byta bort dem för allt i världen. Poängen är att du ska koncentrera dig på stämningen, tonen och humorn när du är på date. Kemin är i hög grad en bättre garanti för ett bra förhållande än vad fysiken är. Och du vet garanterat vad du INTE vill ha om du har dåliga erfarenheter sedan tidigare (alkoholism, tjurmulighet, hetsighet, ansvarslöshet, otrohet... det finns mycket att ta av). Håll fast vid dina principer, men håll inte fast i föreställningen om att personen ska ut på ett bestämt sätt eller ha en särskild stil.

5. Drömmer du eller är du vaken?

Drömmar är härliga: Du och din älskade åker i cabriolet med håret fladdrande i den varma sommarvinden. Eller så packar ni upp bröllopspresenter och spiller champagne i sängen för det är svårt att dricka och skeda samtidigt... Men drömmar och förhoppnngar är – hur verkliga de än kan kännas – bara passiva förstoringar. Mål är däremot aktiva, för när du har ett mål så måste du också ha en plan. Precis som när du vill gå ner i vikt eller ska springa ett halvmaraton. Det går endast vägen om du beslutar dig för det och därefter gör något för att nå dit. Så ha en konstruktiv approach när du jagar efter kärleken. Uppdatera din profil, bli inspirerad av våra många artiklar och kasta dig ut i nya dejter och få nya upplevelser.

6. Tycker hen om mig?

När man saknar att ha en partner är det lätt att man börjar fokusera på sig själv och sina egna känslor. JAG känner mig ensam, JAG drömmer om en partner, JAG kan tänka mig att... I mötet med nya människor måste du släppa egot. Det är det viktigaste du kan göra.

“Du kan med fördel använda några gamla säljarknep”

Du gör det bästa intrycket genom att fråga, lyssna och generellt bara visa ditt intresse. Många av oss är snabba med att gå på slutsats och att döma eller kritisera andra när vi tycker att de har fel, men vi bryr oss ju inte själva om att bli bemötta av kritik. Varför skulle andra bry sig om det? Vetenskapliga studier visar att när vi pratar om oss själva så tillfredsställs vi på samma sätt som när vi blir bjudna på god mat eller pengar! Att få människor att prata om sig själva och att motstå frestelsen att rätta någon, det är vägen fram. Du kan med fördel använda några gamla säljarknep: Lyssna utan att avbryta, men visa att du är uppmärksam. Återupprepa kärnan av det du precis har hört (om du kan göra det utan att det blir uppenbart, ställ frågor som visar att du har lyssnat och som för dialogen vidare.

7. Tror du på magi?

Nu har du precis läst ett råd om hur man har ett konstruktivt tillvägagångssätt, och vad är det då för fråga man ska ställa? Tror du på magi? Det finns ett begrepp som kallas för självuppfyllande profetia. Det handlar om att om man tror riktigt mycket på något (t.ex. jag kommer ha svårt att hitta en bra partner) så agerar man omedvetet därefter – och därmed går profetian i uppfyllelse. Du har säkert hört någon säga "tro på det!" när någon annan stått inför en utmaning. Slå långdistansrekord eller bjud ut den nya kollegan från säljavdelningen på en date... Människor med positiva förväntningar är mätbart mer nöjda med livet också. Och ta-da: Nöjda människor är ett roligare sällskap, och därmed mer attraktiva. Magi, eller hur?

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.